3

Efterår bringer liv

En formiddag som denne er tydeligvis et forsøg på, at gøre mig opmærksom på, at sommeren går på hæld. Luften er mættet af duften af muld og sødmefyldte blomster på sommerfuglebuskene. Dråber glimter i alle hjørner af haven og fugt mangler ingenting. Der er en ny temperatur derude og derfor en ny samling sanseindtryk, som ikke lader mig i tvivl længere.

HestekastanjenKastanjen lader mig forøvrigt heller ikke leve i forestillingen om evig sommer, men udstiller stolt sine snart modne frugter. Om et øjeblik vil de tumle ned på plænen, hvor Oline, som hun plejer, vil samle bunkevis, som sidenhen får lov til at pynte så smukt herinde.

Efteråret betyder, at sommeren dør, men efteråret er også tiden for nyt liv. Stauder kan deles og træer plantes. Det er nu, man med held kan skabe kommende oplevelser.
Om nogle timer vil vi gå på havevandring med en spade og god tid. Der er planter, som skal have nyt liv i en kolonihave på Sjælland.

En af planterne er en lille syren. Mørkelilla og med den fineste duft, kaster den om sig med løfter om sommer, når den springer ud i slutningen af maj.

Syrenen er gravet op i min morfars have. Den fineste og sirligste have med stauder og orden, grøntsager i snorlige rækker og præmier på hyldemeter, men aldrig om han kommenterede min anarkistiske havestil. Han syntes, at blot man kunne finde glæden ved at skabe og holde liv, var lykken gjort.

Vi fik en aflægger, som kan minde os om en mand, som forlængst er borte. Den voksede sig stor og kunne et efterår, som det der venter, deles og spredes over hele haven. Nu skal en af aflæggerne med til lillesøster nye have. Det passer så fint, synes jeg.

Du vil sikkert også kunne lide