12

Heksering og ingen prutter

Nogle vil måske anse det for passende, at der i min græsplæne vokser en heksering. Andre vil mene, at jeg må gribe til bekæmpelse øjeblikkelig, så skidtet ikke ødelægges af svampene og deres agressive trang til at tømme jorden for næringsstoffer.

Heksering

Jeg husker til gengæld min barndoms historie, fortalt af farmor, om hvordan elverfolket om natten danser utrætteligt omkring i ring, for til sidst at drysse svampesporer, for at kunne genfinde stedet den kommende nat.

Den historie er god at have i baglommen, når ungerne nysgerrigt spørger hvad vi gør, for at gro champignon i så fin en ring. Imens får svampene lov til at vokse.

Blomster og fluer

Når vintersar går i blomst, er det umiskendeligt tegn på, at vi er i sensommeren og vid, at efteråret lurer lige om hjørnet. Sar kaldes også peberurt og med rette, for den smager lidt af peber, men den er god til de fleste kødretter og i en omgang smørstegte bønner, smager den helt vidunderligt.

Den skulle efter sigende gøre det lettere at fordøje vinterkosten og så siges det, at den virker forebyggende på luft i maven. Bladene skulle også virke lindrende ved bi- og insektstik. Der skulle være jævn risiko for det første for øjeblikket, men vi har endnu ikke invasion på matriklen.

Nederst er et billede af en vildfaren flue. Den sidder på en løgplante jeg ikke kender navnet på. Den producerer de smukkeste hvide blomsterbolde og så kan navnet i princippet være ligemeget, men skulle du vide det, lytter jeg med store ører.

Du vil sikkert også kunne lide