13

Aalborg moderniseres

På kajen i Nørresundby, lige overfor Honnørkajen, er der ro. Udsigten ud langs havnen er uforandret. Ude til højre i billedet gemmer tunellen sig. Under fjorden løber den, som en slange, gennem mudder og rester af muslinger, græsser og havbund.

Kajen i Nørresundby

Rørdal bliver grå ude i horisonten. Derude ligger de store prophantanke, gasser i rigelige mængder og ikke mindst Aalborg Portland, som siden 1889 har gravet dybe sår i Aalborg i sin jagt på kridt og ler.

Aalborg Portland kan vi vel i grunden takke for, at Aalborg i dag er en af Danmarks største byer. Da manufakturhandleren fra Aalborg indgik kompagniskab med de tre ingeniører fra København og stiftede Aalborg Portland Cement Fabrik gik der ikke mange år før behovet for arbejdere trak børsterne til byen. Cementarbejderne og deres arbejderkvarterer har i høj grad præget byen i årene efter stiftelsen af selskabet.

Faktisk er blandt andet Vejgård, hvor Ella bor og jeg er opvokset, et resultat af de fire menneskers kompagniskab. Vejgård var dengang en klondykeagtig nyggerby, som var kendt for druk og slagsmål. Det var simpelthen ikke et sted, hvor ordentlige mennesker boede!

Cementarbejderne var den absolut laveste kaste af samtlige arbejdere i Aalborg. De blev anset for at være ringere mennesker af hele byen og i trods endte de også med at oprette deres egen fagfrening og ikke indgå i den, som i forvejen eksisterede for alle de ufaglærte slidere i Aalborg. De kunne selv!

I Aalborg kunne man engang bestemme en mands fag ud fra hans bopæl. Cementarbejderne boede i Vejgård, Mølholm, Nørre Uttrup og Lindholm. I Østbyen boede værftsarbejderne og tekstil- og tobaksarbejderne boede ude i Vestbyen. Der er ingen hekseri over det. Man bosatte sig der, hvor arbejdspladsen lå.

Min mors onkel Svend boede ude i Vestbyen i en lille lejlighed i et af arbejderkvarterne. Han arbejdede på C.W. Obels Tobakskompagni og sådan var der også i min barndom masser af eksempler på at man bosatte sig i nærheden af det arbejde man havde.

Honnørkajen

Jeg står på Honnørkajen. Den renoveres. Dronningen skal have fine forhold at lande på, når hun ind imellem kommer til Aalborg med Dannebrog og prinsgemalen.

Ude i horisonten anes limfjordsbroen og foran den ligger isbryderen Elbjørn, som i dag er både restaurant og kulturhus med skiftende udstillinger. Jeg har endnu ikke været derinde, men det kan da kun være et spørgsmål om tid.

Til venstre for Elbjørn ligger Tyrestationen, Aalborg første “højhus”, som rummede masser af små lejligheder og blev populært blandt byens ungkarle. Deraf navnet.

Slotspladsen

På Slotspladsen er der også gang i byggeriet. I Danmark går det godt og det ses i Aalborg i disse år. Hele den indre by er i opbrud og der bygges, renoveres og etableres.

Det er Aalborghus Slot, som ligger i forgrunden. Til højre for slottet, nede for enden af gaden, ligger Det Kongelige Toldkammer. Bygningen er fredet og er gennem de senere år renoveret med stor omhu.

Toldkammeret er opført i 1902 i nationalromantisk stil, men var før renoveringen helt ødelagt af de skiftende brugere. Det har krævet mange ressourcer, at tilbageføre huset til dets tidligere storhed, men i 2006 blev bygningen præmieret for god og smuk vedligeholdelse af ældre, værdifulde bygninger i Aalborg. Den skulle være meget smuk indvendig.

Udenom Det Kongelige Toldkammer etableres nye byrum. Foran, på pladsen lige nedenfor bygningen, er de ved at skabe et stort, åbent torv. Det skal nok blive smukt.

P-huset

Vender man sig en halv omgang, står man med udsigt til en af byens skændsler, parkeringshuset på den nederste del af Nytorv. Det er svært at se på billedet og det har to forklaringer; det er et ringe billede og faktisk er de i fuld gang med at rive det ned.

Metax P-huset ligger lige bag de to lygtepæle i centrum af billedet. En stor betonklods, som aldrig har gjort noget godt for Aalborg ud over det indlysende, nemlig at tilbyde parkeringspladser i den indre by. Nu rives det ned og en ny investor har påtaget sig arbejdet med at opføre et nyt P-hus samt andre tidssvarende bygninger med erhvervslejemål for øje. Kan et P-hus mon være pænt?

Aalborg moderniseres, men ikke mere end den stadig er og forbliver en gammel havne- og industriby. Det passer mig godt.

Du vil sikkert også kunne lide