8

Livsberigelse

De første fem minutter var endnu ikke gået, da jeg var bænket ved Annes rummelige spisebord, kaffen var i glasset og garnet på bordet…

Annes gode kaffe

Siden løb tiden fra os, som den har for vane, men vi er nået vidt omkring. Vi nåede endda over hos Urtegartneriet, som supplerede Geraniebeholdningen med en Pebermynte Geranium (Pelargonium Tomentosum), en Balsam Geranium (Pelargonium Fragrans) og en Patons Unique. De er alle dejlige bekendtskaber.

Til Kenneth snuppede jeg en spansk kørvel (Myrrhis Odorata) og en Rude (Ruta Graveolens). Den sidste er et meget specielt bekendtskab, for når man rører ved den dufter fingrene mildest talt væmmeligt (kattetis omtrent), men efter ganske få sekunder begynder velduften at brede sig. Det er dog ikke en disciplin man bør dyrke, for rører man ved rude i solskin, risikerer man en meget voldsom og langsomt helende eksem. Vi vil lade den vokse vildt, men beskyttet, så ingen af vanvare kommer i nærkontakt med den.

Rude har mange egenskaber. Hos Urtegartneriet skriver de bl.a.:

Den har en lang tradition som krydderi i sydlige lande. Den er smagsgiver i grappa vin og mange oste. Bruges også til kød, grønsagsjuice, salater, gryderetter og grønsager, i små mængder.

Medicinsk har den først og fremmest ry for at hjælpe mod trætte øjne. Michelangelo og Leonardi Da Vinci skulle have udtalt, at de skylder Ruden evnen til at frembringe deres kunstværker. Den siges at forbedre både det fysiske og metafysiske syn. Den fysiske virkning er veldokumenteret. Det er saften fra de friske blade der normalt bruges til øjendråber, men te af tørred blade er også brugt indvortes (højst 1 tsk. pr dag).

Den anvendes til at styrke blodkarvægge, mod åreknuder, menstruationsfremkaldende, mod kolik, som ormemiddel, svimmelhed, nervøs hovedpine (her tygges et par blade), hjertebanken og for højt blodtryk (stadig højst 1 tsk. pr dag).

Før i tiden hængte man bundter af planten op, eller strøede den på gulve, for at desinficere mod f.eks. pest. Blev også brugt ved forgiftninger og slangebid. Munkene siger at den dæmper kønsdriften, men virker modsat på kvinder.
Ruden bruges også i parfumeindustrien og som insektmiddel. Den siges at holde fluer væk.

Culpeper regner den for at høre til solen og løvens tegn. Den kan modvirke trolddom og det onde. Hvis man koger en flintebøsse med Rude og Jernurt er man sikker på altid at ramme. I den katolske kirke er det angerens og nådens urt, og er blevet brugt til at stænke vievand med. Dens blade har stået model for klør i spillekort.

Efter besøget blandt planterne, var der lige så frygteligt meget andet, som vi endnu ikke havde vendt, så pludselig var klokken halv otte og vi snuppede en lækker sandwich sammen med Annes dejlige piger, inden jeg satte kursen mod Aalborg igen. Turen hjem gik glat og nu er jeg i grunden både varm og glad fra inderst til yderst, helt som jeg vidste, at jeg ville være. Godt jeg tog en rask beslutning og invaderede Annes køkken :-)

PS – nej, vi fik ikke strikket en skid, men vi hyggede os ;-) 

Du vil sikkert også kunne lide