34

Pas på dig selv…

Morgenen bød på den første efterårståge, men allerede nu er den veget for solen. Det tegner til at blive en vidunderlig søndag med blå himmel og modne æbler nede i bunden af haven.

Det er egentlig tid for myntegelé, æblechutney og lager på hylderne til den årstid, som venter lige om hjørnet, men jeg vælger anderledes i dag. Jeg vælger en søndag, som kun skal indeholde lige præcis det, som jeg finder lysten til. Lige nu er det kaffe og bloglæsning og ad den vej opdager jeg, at det igen er aktuelt med sprog, omgangstone og adfærd i dette underlige, lidt fattige univers. Fattigt forstået på den måde, at der alene er ordet og det bliver utilstrækkeligt, når vi skriver personligt.

Jeg er stadig af den overbevisning, at man skal have solid teflonbelægning for at overleve herude. Jeg mener det dybfølt, når jeg siger, at man skal kende sig selv rigtigt godt. Man skal vide, hvem man er og selvtilliden skal være i orden, for det bliver uafvendeligt nødvendigt at kunne sige til sig selv “Jeg ved, hvad jeg mener. Jeg ved hvad jeg skrev. Det er ikke nødvendigvis mig, som er på afveje…”, for man vil opleve, at ord fordrejes, myter manifesteres, historier provokerer og vrede læsere kommer forbi.

Man vil opleve, at ordene man skrev misforståes. Man vil opleve, at man tillægges egenskaber, som man på ingen måde kan genkende. Man vil formentlig opdage, at ord alene er utilstrækkelige. Man vil opdage, at mennesker, som ikke sidder ovenfor hinanden mener, at det er i orden at udvise en adfærd, som heldigvis sjældent opleves i det virkelige liv.

Når det sker, skal man være i stand til at holde hovedet koldt. Det er her teflon og selvtillid kommer ind i billedet, for det er nødvendigt at holde følelserne udenfor i første omgang. Det er essentielt at være i stand til at læne sig tilbage og tage et kritisk blik på egne ord. Er der noget om snakken? Var jeg en kende for hurtig? Er det tilfældet, er en undskyldning oftest tilstrækkeligt. Til gengæld er selvtilliden og den personlige integritet vigtige i næste ombæring, for konstaterer man, at der ikke er noget om snakken, skal man også være i stand til at bære, at her er et menneske, som ikke kan lide mig. Sådan er livet nemlig også. Der er mennesker, som ikke bryder sig om dig og mig. Der er sågar mennesker, som ser det som en livsopgave, at minde os om det. Sådan er det vist bare.

Efter sådan en konstatering kan man vælge to ting. Man kan give plads til dette menneske. Lade det fylde både indeni og udenpå. Man kan vælge at være ked af, at det er sådan. Man kan lade mennesket komme til orde og man kan forsøge at ændre på det forhold, at der her er et menneske, som ikke kan lide mig. Man kan også vælge, at lade være. Nogle gange tror jeg, at det er Sisyfos om igen. Man skal vælge sine kampe med omhu.

At genkende mennesker, som ikke vil mig det godt, kræver menneskekendskab, men det kræver i høj grad også selvtillid og integritet, for det kræver personligt mod at sige fra. At opgive. Jeg mener faktisk, at det er i orden at kaste håndklædet i ringen. At vælge fra.

Jeg synes det er ærgerligt, når jeg fra tid til anden støder på bloggere, som er blevet så grundigt forskrækket, at de er i gang med at overveje at lukke for tid og evighed, men jeg synes også det er vigtigt at sige, at du ikke kan undgå at møde mennesker herude, som ikke kan lide dig. Ligesom i det virkelige liv er også dette her fuld af helt almindelige og ind imellem ualmindelige mennesker, som hver især har deres opfattelse af dig og ikke mindst har de varierende sociale omgangsformer. Nogle af dem vil du opleve passer godt med dit temperament, andre vil vise sig at have en adfærd, som ligger så langt fra din egen, at I ikke er kompatible og enkelte af dem, vil bruge tid på understrege netop det for dig.

De sidste er de vigtigste, for her bliver du nødt til at vælge. Lad dem fylde eller luk dem ude og lad glæden ved dine skriverier fylde og tage pladsen i stedet for. Du kan formentlig ikke ændre på, at de ikke kan lide dig, men så kan du lære at leve med det. Det sidste skal ikke ses som arrogance, men som en mulighed for at passe på dig selv. Der er kun dig til at gøre det. Gør det. Du har fortjent det.

Du vil sikkert også kunne lide