24

Alle Marmeladers Moder

Kvæde

Solen har fundet vej til haven igen. Det gør gavn hos de fleste af mine frugter, så solskinnet er velkomment. Det modner æbler, pærer, hasselnødder og ikke mindst mine kvæder. Endnu er de grønne, men der er hele fem frugter, som nok skal række til ikke omfangsrig, men garanteret god kvædemarmelade. Om nogle uger er de ved at være gule og modne. Jeg glæder mig.

Løfter om Kvædemarmelade lige om lidt...Inden kvæderne ender i gryden, skal de have lov til at ligge i stuen og dufte. Det kan kvæder gøre i evigheder, inden de til sidst kan koges og forvandles til en af mine yndlingsmarmelader. Kvæde til ost smager pragtfuldt. Nogle er vilde med kvædebrød – en sød, tørret kvædemos rullet i perlesukker – men jeg foretrækker kvæderne forvandlet til marmelade eller alternativt chutney.

I år sejrer marmeladen, for jeg er elsker den. Kvæderne er ikke mange, så jeg skal enten supplere og det betyder, at jeg skal være heldig og finde friske på torvet eller alternativt vælge en beskeden portion marmelade til osten.

Det er ingen kunst at lave kvædemarmelade. Frugten er så pektinholdig, at den alene sammen med sukkeret sagtens giver en meget fin og fast marmelade og derfor kaldes den også Alle Marmeladers Moder, men den er ikke sådan at fravriste sin herlighed. Faktisk er den temmelig knibsk og skal overtales temmelig hårdhændet.

Her kommer lige nogle cirkaanvisninger, hvor jeg tager udgangspunkt i omtrent et kilo frugt:

Jeg plejer at skære frugterne i kvarte, hvilket i sig selv kan være noget af en opgave, da frugterne er stenhårde og kræver kræfter. Så fjernes kernehuset og frugterne kommes i en gryde med en smule vand. Damp dem møre. Det kan tage noget, der ligner evigheder. Èn eller to flækkede vanillestænger kan kommes ved imens, hvis du har lyst. Du kan også supplere med noget revet ingefær – det danser smukt sammen med kvæden.

En time kan sagtens gå, inden de endelig er ved at have konsistens, så de kan moses eller alternativt blendes. Når det er gjort, skal de tilbage i gryden og have opkog sammen med økologisk rørsukker i passende mængde – og det er vel omtrent 400 gram, men der må eksperimenteres, for der er stor forskel på kvæderne og deres lyst til at være naturligt søde eller bittert sukkerkrævende. Smag dig frem til din foretrukne kvædemarmelade.

Måske vil du, ligesom jeg, ikke undvære Atamon og så er det nu, du kommer lidt af det i mosen og finder dine rene, skoldede glas frem. Marmeladen fyldes på glas, som lukkes/bindes til med det samme og så er du ellers klar til en vinterostemad med den fineste marmelade af dem alle, kvædemarmeladen. Alle Marmeladers Moder.

Du vil sikkert også kunne lide