14

BEFORE THEY PASS AWAY

tsataan

“I didn’t start this project anticipating that I could stop the world from changing. I purely wanted to create a visual document that reminds us and generations to come of how beautiful the human world once was.”

– Jimmy Nelson

Her er et projekt, som optog mig i lang tid. Before they pass away. Smukke fotos af smukke mennesker; fotograf Jimmy Nelson besluttede sig nemlig for at dokumentere alsidigheden, variationen, mangfoldigheden og skønheden, der gemmer sig i det faktum, at vi er mange og forskellige folkeslag i verden.

Nogle af os er ved at forsvinde. Assimilere. Adoptere. Integrere. Forsvinde.

THE PROJECT

The purity of humanity exists. It is there in the mountains, the ice fields, the jungle, along the rivers and in the valleys. Jimmy Nelson found the last tribesmen and observed them. He smiled and drank their mysterious brews before taking out his camera. He shared what real people share: vibrations, invisible but palpable. He adjusted his antenna to the same frequency as theirs. As trust grew, a shared understanding of the mission developed: the world must never forget the way things were.There is a pure beauty in their goals and family ties, their belief in gods and nature, and their will to do the right thing in order to be taken care of when their time comes. Whether in Papua New Guinea or in Kazakhstan, in Ethiopia or in Siberia, tribes are the last resorts of natural authenticity.

‘’In 2009, I planned to become a guest of 31 secluded and visually unique tribes. I wanted to witness their time-honoured traditions, join in their rituals and discover how the rest of the world is threatening to change their way of life forever. Most importantly, I wanted to create an ambitious aesthetic photographic document that would stand the test of time. A body of work that would be an irreplaceable ethnographic record of a fast disappearing world.

drokpa

Jeg vil varmt anbefale dig at smutte forbi websiden og se de mange, smukke fotos af lige så smukke, fremmedartede og eksotiske mennesker.

Læs om dem. Fordyb dig. Opdag ligesom mig, at mange af deres sprog forsvinder med deres særlige religioner, begrebsverdener og traditioner. Se dragter, ansigter, rynker, bryster og erfaringer. Konstatér, at de allerfleste steder i verden spiser maven ikke, hvis hånden bliver doven. Der er så meget, vi ikke ved og aldrig har oplevet og livet ser sørme meget forskelligt ud afhængig af, hvor på kloden man fødes.

Nogle af folkene lever i stammer, som er så små, at vi ikke engang ville ulejlige os med at kalde dem for et folk. Allermest af alt er de smukke og et stærkt bevis på, at livet kan leves og trædes ad mange og meget forskellige stier. Jeg er blevet rigere, klogere og læse- og lærelysten af Jimmy Nelsons tur gennem verden. Det er altså ikke skidt, hvis du spørger mig.

PS – jeg ønsker mig bogen. Brændende. Bare så du ved det.

Du vil sikkert også kunne lide