Loading...
X

Ovntørrede tomater

Jeg elsker soltørrede tomater, men mange gange synes jeg at de enten er for stærke i smagen eller seje, så det bliver en pine at skulle tygge sig igennem en af dem, så i stedet laver jeg glad og gerne mine egne.

Jeg har opdaget, at de bliver tusinde gange bedre end dem man kan købe og i dag skulle det altså være. Jeg tørrer dem i ovnen og det er absolut ikke stor kunst, men til gengæld en helt vidunderlig spise, som hele familien elsker.

Blommetomater

I perioder laver jeg dem flere gange om ugen, for de svinder som dug for solen, når først vi har dem i huset.

For øjeblikket er der ikke mange tomater at vælge imellem, men du kan sagtens være heldig at finde en portion små blommetomater til rimelige penge. Hvis ikke du kan finde dem, kan cherrytomater sagtens bruges, men små tomater er de bedste selvom almindelige tomater også kan anvendes i en snæver vending.De skæres bare i 4 eller 6 både, som så tørres.

Tomaterne skal halveres og jeg fjerner aldrig kernerne, men det kan man sagtens vælge at gøre, hvis man ikke bryder sig om dem.

Dæk en bageplade med bagepapir og smør papiret med olivenolie. Placér de halverede tomater med den flade side opad og drys med groft havsalt og rosmarin. Timian eller andre krydderurter kan sagtens erstatte rosmarinen, hvis du ikke bryder dig om den smag – det er bare min foretrukne. Du kan også vælge at drysse hvidløg over tomaterne. De smager også mere end almindeligt godt.

Lige inden du er klar til at sætte dem til tørring, giver du dem et tyndt – meget tyndt og fint – drys sukker, så de kan karamellisere lidt på toppen. Muscovado er velegnet og giver en skøn karamelsmag.

Sæt bagepladen i ovnen og lad tomaterne stå og tørre ved 100-120 grader i alt mellem 4 og 6 timer afhængig af din ovn og din foretrukne konsistens på tomaterne. Pas på de ikke bliver brændte, så må der skrues ned, men prøv dig frem.

Ovntørrede tomater

Resultatet er tørrede, men fortsat bløde tomater, som smager helt vidunderligt som supplement i en sandwich, som små appetitvækkere, spist direkte fra glasset eller som “drys” på pasta, som så ikke behøver meget mere end en smule friskrevet ost, for at være et rigtigt dejligt måltid.

Jeg gemmer tomaterne i et glas. Jeg fylder olivenolie på indtil tomaterne er dækket og lukker så glasset, som stilles i køleskabet. Som sagt holder tomaterne ikke længe herhjemme, men jeg gætter på, at de i teorien kan holde sig forholdsvist lang tid, hvis man altså ikke spiser dem inden og så kan de forøvrigt stå i ovnen og tørre, mens jeg er på arbejde, så de er klar ved hjemkomsten. Uhm!

31 kommentarer til “Ovntørrede tomater
 1. Hanne

  Du er godt nok en knag med de dejlige opskrifter!

  Det skal også prøves!

  Jeg ved ikke, om du har prøvet at skive rå kartofler , kom dem i et ovnsmurt fad, drysse med rosmarin, og groft salt.( Evt. suppler med lidt bouillon vand, hvis det bliver for tørt).

  Ind i ovnen ved ca. 200 grader i ca. 20 -30 min. (Afhænger af ovn!) Staniol over hvis du ikke vil have dem for ristede.
  Smager også skønt, hvis man er kørt træt i kogte kartofler!

  Smager skønt!

   
  Svar
 2. hanne

  Ja, dér fik du mig! …altså hende der flytter……og tager hende med pelshatten med, blandt andet…
  Og meget andet tager vi jo med – vores venskab! Og det står jo slet ikke til diskussion, vi kan godt undvære Aalborg, men ikke Jer!

   
  Svar
 3. Gitte

  Ja, så sidder jeg her med tænderne i vand og forstår ikke, at jeg ikke lige har 5 kg. solmodne tomater liggende, så jeg ku prøve din opskrift…. Liselotte – du sku lave en kogebog, sku’ du – du ku tjene kassen med de beskrivelser og de billeder…. kom i gang!! ;-)

   
  Svar
 4. Liselotte

  Forberedelserne tager ingen tid Conny – og så passer de forøvrigt sig selv resten af tiden. Mine unger elsker dem og Oline er ellers ikke meget for tomat :-)

   
  Svar
 5. Mette

  Helt enig, Liselotte. Vi er også inde i en produktions-stime her i huset!! Det smager vidunderligt og tomater får en utrolig intens smag. Forleden gjorde jeg ikke tomaterne helt færdige, men brugte dem i en forrygende tomattærte sammen med feta og pesto. Det kan ikke være nemmere!

   
  Svar
 6. Charlotte

  NU må i hjælpe altså, de der tomater har jeg forsøgt mig med i 3 dage nu i alle mulige afskygninger, jeg har prøvet med cherrytomater og almindelige tomater i skiver og slutteligt i både.
  Alle gange ender de på 3 timer med(90 grader) at blive nogle flade indtørrede papirstomater der går istykker VRÆL. Hvad i alverden gør jeg forkert?

  Jeg elsker tørrede tomater og køber mange poser på en måned, derfor kunne det være lækkert at kunne selv, men nej ! ak ak

  *håb*

   
  Svar
 7. Kristian

  Hejsa,
  Man kan kun sige mums. :-) Ovntørrede tomater er nok noget af det bedste der findes, især om sommeren, eller når man går sommeren i møde.

  Selv bruger jeg konsekvent blommetomater pga. deres sødme, som bliver extra fremhævet ved ovntørringen.
  Jeg plejer at halvere dem, og bage dem ved 70-80 grader i 3-4 timer eller mere, afhængigt af resten af retten.

  Nå, tilbage til kødgryden. Jeg er ved at marinere rabarber i hyldeblomst. Det er bare lækkert.
  God sommer derude.
  #Charlotte:
  Bruger du varmluft eller alm. ovn?
  Varmluftovn kan danne en for stor varme, også ved de svage temperaturer, og luften i varmovnen danner den alt for tørrede skal du nævner. Det kan være derfor dine tomater ender sådan.

   
  Svar
 8. Liselotte

  Ja, jeg er sikker på, at de også bliver fremstillet nede i Provence, hvor vi er om et par dage, for de smager ganske enkelt pragtfuldt til alting :-)

   
  Svar
 9. Néné

  Jeg laver dem også tit – men ikke tit nok :-)
  Kan anbefale at dryppe dem med indkogt balsamico og drysse med lidt salt og sukker – det er himmelsk!

   
  Svar
 10. Liselotte

  Ja, dit forslag gør tomaterne ekstra lækre. Jeg drysser som regel med en smule sukker, for at søde dem lidt og karamelisere overfladen. Indkogt balsamico nægter jeg at lave. Jeg kan ikke tage lugten af det, når det står og putrer, men manden i huset laver det ofte, så engang ved lejlighed… :-)

   
  Svar
 11. Ditte

  Øhh… jeg har lige købt øko. tomater på stilk, fordi jeg slet ikke kan vente med at prøvesmage dine home made tørrede tomater. Tror du, de bliver lige så gode, hvis man tørrer dem på varmluft – så kan jeg jo have flere plader inde i ovnen på en gang…

  Kærlig hilsen fra Ditte, der skal til at bage rugbrød – *mums*

   
  Svar
 12. Pingback: Catarina » Blog Archive » Der studeres

 13. Pingback: Hyggegrill, i regnvejr? | qvinde

 14. Pingback: Hverdagsgaverne | qvinde

 15. Pingback: Slagt en hellig ko… » Sommerspise

 16. Pingback: Deborah’s » Blog-arkiv » Husk at slukke ovnen!

 17. Pingback: Catarina » Blog Archive » Her dufter

 18. Pingback: Slagt en hellig ko… » Sommerens overflod

 19. Pingback: Slagt en hellig ko… » Lørdagens sysler

 20. Pingback: et cetera» Blogarkiv » Septemberfryd

 21. Line

  semi dried tomatoes er ellers riktig gode da de ikke er seige i det og ellers er fulde af smag, dem ville du ku lige tror jeg ;) god blogg :)

   
  Svar
 22. Pingback: Tørre tomater

Tak for at du giver dig tid til at gøre det endnu sjovere at læse med herinde :-)