32

Ovntørrede tomater

Jeg elsker soltørrede tomater, men mange gange synes jeg at de enten er for stærke i smagen eller seje, så det bliver en pine at skulle tygge sig igennem en af dem, så i stedet laver jeg glad og gerne mine egne.

Jeg har opdaget, at de bliver tusinde gange bedre end dem man kan købe og i dag skulle det altså være. Jeg tørrer dem i ovnen og det er absolut ikke stor kunst, men til gengæld en helt vidunderlig spise, som hele familien elsker.

Blommetomater

I perioder laver jeg dem flere gange om ugen, for de svinder som dug for solen, når først vi har dem i huset.

For øjeblikket er der ikke mange tomater at vælge imellem, men du kan sagtens være heldig at finde en portion små blommetomater til rimelige penge. Hvis ikke du kan finde dem, kan cherrytomater sagtens bruges, men små tomater er de bedste selvom almindelige tomater også kan anvendes i en snæver vending.De skæres bare i 4 eller 6 både, som så tørres.

Tomaterne skal halveres og jeg fjerner aldrig kernerne, men det kan man sagtens vælge at gøre, hvis man ikke bryder sig om dem.

Dæk en bageplade med bagepapir og smør papiret med olivenolie. Placér de halverede tomater med den flade side opad og drys med groft havsalt og rosmarin. Timian eller andre krydderurter kan sagtens erstatte rosmarinen, hvis du ikke bryder dig om den smag – det er bare min foretrukne. Du kan også vælge at drysse hvidløg over tomaterne. De smager også mere end almindeligt godt.

Lige inden du er klar til at sætte dem til tørring, giver du dem et tyndt – meget tyndt og fint – drys sukker, så de kan karamellisere lidt på toppen. Muscovado er velegnet og giver en skøn karamelsmag.

Sæt bagepladen i ovnen og lad tomaterne stå og tørre ved 100-120 grader i alt mellem 4 og 6 timer afhængig af din ovn og din foretrukne konsistens på tomaterne. Pas på de ikke bliver brændte, så må der skrues ned, men prøv dig frem.

Ovntørrede tomater

Resultatet er tørrede, men fortsat bløde tomater, som smager helt vidunderligt som supplement i en sandwich, som små appetitvækkere, spist direkte fra glasset eller som “drys” på pasta, som så ikke behøver meget mere end en smule friskrevet ost, for at være et rigtigt dejligt måltid.

Jeg gemmer tomaterne i et glas. Jeg fylder olivenolie på indtil tomaterne er dækket og lukker så glasset, som stilles i køleskabet. Som sagt holder tomaterne ikke længe herhjemme, men jeg gætter på, at de i teorien kan holde sig forholdsvist lang tid, hvis man altså ikke spiser dem inden og så kan de forøvrigt stå i ovnen og tørre, mens jeg er på arbejde, så de er klar ved hjemkomsten. Uhm!

You Might Also Like

32 Comments

 • Avatar
  Reply
  Marianne Østergaard
  11. august 2016 at 13:15

  Jeg tørrer tomaterne i ovnen – som beskrevet, og når de så bliver ‘semi-dried’, lægger jeg dem på et fad og sætter dem i fryseren til næste dag. Så bliver de stivfrosne, og man kan putte dem i en plaspose og opbevare dem i fryseren – løsfrosne – i meget lang tid (hvis man ikke spiser dem i en ruf, for de smager bare fantastisk)

 • Avatar
  Reply
  Birgit Röttig
  29. juli 2013 at 12:50

  Lækker opskrift, er ved at lave dem lige nu. ;)

 • Reply
  Tørre tomater
  10. april 2013 at 14:25

  […] cherrytomater | Opskrifter | Arla Ovntørrede tomater | Slagt en hellig ko – at rejse er at leve Nu bosat i det nordlige Norge Svar med […]

 • Avatar
  Reply
  Sylvester
  8. august 2012 at 17:34

  SUPER DUPERDI DUP OPSKRIFT!!!! 

 • Avatar
  Reply
  Line
  21. november 2011 at 20:16

  semi dried tomatoes er ellers riktig gode da de ikke er seige i det og ellers er fulde af smag, dem ville du ku lige tror jeg ;) god blogg :)

 • Reply
  et cetera» Blogarkiv » Septemberfryd
  22. september 2009 at 15:52

  Agreed. Grass growth niraems strong for this time of year as it continues to be so mild. Talking to dairy farmers in Waikato area they are very happy with the feed the continue to grow.Temps have been in the range of 15 17 degrees and stock looks in great condition.Will be interesting in August September as we can still get some nasty conditions then.

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Lørdagens sysler
  25. juli 2009 at 14:26

  […] havens mest presserende opgaver var klaret, gik jeg indenfor og direkte ombord i en ordentlig stak cherrytomater. De blev halveret, arrangeret i tætte tomatformationer og siden fik de et drys fransk havsalt, […]

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Sommerens overflod
  22. juli 2009 at 20:39

  […] Fem kroner bakken er kun en slat og alt for fristende, så der er købt ind, så der kan laves ovntørrede tomater i morgen. Måske jeg ender med at hente lidt flere, for tomaterne får alt for hurtigt ben at gå […]

 • Reply
  Catarina » Blog Archive » Her dufter
  12. august 2007 at 14:20

  […] ..for jeg har to plader med tomater stående i ovnen. Opskriften er Liselottes og kan findes her. […]

 • Reply
  Deborah’s » Blog-arkiv » Husk at slukke ovnen!
  4. juli 2007 at 21:54

  […] overskriften er sgu mest til mig selv. Jeg store klovn… Inden jeg tog afsted, havde jeg jo sat tomater over, efter inspiration hos Liselotte. Resultatet kan ses nedenfor, og muligvis de lige skulle have en […]

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Sommerspise
  2. juli 2007 at 14:26

  […] Sommerspise så det basker. Stort set ingen arbejde og resten klarer de selv. Det skal de få lov til. Om en tre-fire timer er de klar. […]

 • Reply
  Hverdagsgaverne | qvinde
  28. juni 2007 at 15:03

  6HPxhJ , [url=http://kyxdcjhbzsiq.com/]kyxdcjhbzsiq[/url], [link=http://urhkjuwejxey.com/]urhkjuwejxey[/link], http://dppykqexflti.com/

 • Reply
  Hyggegrill, i regnvejr? | qvinde
  2. juni 2007 at 10:54

  […] og overvejer om jeg skal bage noget hjemmebag til kaffen og måske sku jeg gøre mig forsøget med Liselottes ovntørret tomater, dem har jeg fået anbefalet flere steder […]

 • Reply
  Catarina » Blog Archive » Der studeres
  29. april 2007 at 16:16

  […] grillmad. Vi skal rødvins/chili marinerede svinekoteletter, med en salat krydret med Liselottes ovntørrede tomater, som jeg lavede i sidste uge, de kan varmt […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  20. marts 2007 at 07:10

  Ditte, jeg anvender varmluft, så det kan jeg garantere, at de gør :-)

  God fornøjelse.

 • Avatar
  Reply
  Ditte
  19. marts 2007 at 21:27

  Øhh… jeg har lige købt øko. tomater på stilk, fordi jeg slet ikke kan vente med at prøvesmage dine home made tørrede tomater. Tror du, de bliver lige så gode, hvis man tørrer dem på varmluft – så kan jeg jo have flere plader inde i ovnen på en gang…

  Kærlig hilsen fra Ditte, der skal til at bage rugbrød – *mums*

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. august 2006 at 09:32

  Ja, dit forslag gør tomaterne ekstra lækre. Jeg drysser som regel med en smule sukker, for at søde dem lidt og karamelisere overfladen. Indkogt balsamico nægter jeg at lave. Jeg kan ikke tage lugten af det, når det står og putrer, men manden i huset laver det ofte, så engang ved lejlighed… :-)

 • Avatar
  Reply
  Néné
  29. august 2006 at 08:51

  Jeg laver dem også tit – men ikke tit nok :-)
  Kan anbefale at dryppe dem med indkogt balsamico og drysse med lidt salt og sukker – det er himmelsk!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2006 at 16:13

  Ja, jeg er sikker på, at de også bliver fremstillet nede i Provence, hvor vi er om et par dage, for de smager ganske enkelt pragtfuldt til alting :-)

 • Avatar
  Reply
  Kristian
  29. juni 2006 at 15:31

  Hejsa,
  Man kan kun sige mums. :-) Ovntørrede tomater er nok noget af det bedste der findes, især om sommeren, eller når man går sommeren i møde.

  Selv bruger jeg konsekvent blommetomater pga. deres sødme, som bliver extra fremhævet ved ovntørringen.
  Jeg plejer at halvere dem, og bage dem ved 70-80 grader i 3-4 timer eller mere, afhængigt af resten af retten.

  Nå, tilbage til kødgryden. Jeg er ved at marinere rabarber i hyldeblomst. Det er bare lækkert.
  God sommer derude.
  #Charlotte:
  Bruger du varmluft eller alm. ovn?
  Varmluftovn kan danne en for stor varme, også ved de svage temperaturer, og luften i varmovnen danner den alt for tørrede skal du nævner. Det kan være derfor dine tomater ender sådan.

 • Avatar
  Reply
  Charlotte
  30. maj 2006 at 11:28

  NU må i hjælpe altså, de der tomater har jeg forsøgt mig med i 3 dage nu i alle mulige afskygninger, jeg har prøvet med cherrytomater og almindelige tomater i skiver og slutteligt i både.
  Alle gange ender de på 3 timer med(90 grader) at blive nogle flade indtørrede papirstomater der går istykker VRÆL. Hvad i alverden gør jeg forkert?

  Jeg elsker tørrede tomater og køber mange poser på en måned, derfor kunne det være lækkert at kunne selv, men nej ! ak ak

  *håb*

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  27. maj 2006 at 09:29

  Ja, de smager helt vidunderligt :-)

 • Avatar
  Reply
  Mette
  27. maj 2006 at 08:40

  Helt enig, Liselotte. Vi er også inde i en produktions-stime her i huset!! Det smager vidunderligt og tomater får en utrolig intens smag. Forleden gjorde jeg ikke tomaterne helt færdige, men brugte dem i en forrygende tomattærte sammen med feta og pesto. Det kan ikke være nemmere!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  26. maj 2006 at 18:54

  Forberedelserne tager ingen tid Conny – og så passer de forøvrigt sig selv resten af tiden. Mine unger elsker dem og Oline er ellers ikke meget for tomat :-)

 • Avatar
  Reply
  conny
  26. maj 2006 at 18:39

  Lyder rigtig lækkert og nemt at lave. Måske selv yngste med aversion mod tomat kan overbevises!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  26. maj 2006 at 18:30

  De smager SÅ dejligt, så du bliver nødt til at prøve dem ved lejlighed :-)

 • Avatar
  Reply
  Gitte
  26. maj 2006 at 18:23

  Ja, så sidder jeg her med tænderne i vand og forstår ikke, at jeg ikke lige har 5 kg. solmodne tomater liggende, så jeg ku prøve din opskrift…. Liselotte – du sku lave en kogebog, sku’ du – du ku tjene kassen med de beskrivelser og de billeder…. kom i gang!! ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  26. maj 2006 at 17:30

  Jeg kan jo heller ikke undvære jer, så vi holder stædigt fast :-)

 • Avatar
  Reply
  hanne
  26. maj 2006 at 16:16

  Ja, dér fik du mig! …altså hende der flytter……og tager hende med pelshatten med, blandt andet…
  Og meget andet tager vi jo med – vores venskab! Og det står jo slet ikke til diskussion, vi kan godt undvære Aalborg, men ikke Jer!

 • Avatar
  Reply
  Hanne
  26. maj 2006 at 16:09

  Der skulle stå smurt ovnfast fad!
  Pardon!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  26. maj 2006 at 16:08

  Det lyder rigtigt dejligt Hanne – så det må prøves :-)

 • Avatar
  Reply
  Hanne
  26. maj 2006 at 16:04

  Du er godt nok en knag med de dejlige opskrifter!

  Det skal også prøves!

  Jeg ved ikke, om du har prøvet at skive rå kartofler , kom dem i et ovnsmurt fad, drysse med rosmarin, og groft salt.( Evt. suppler med lidt bouillon vand, hvis det bliver for tørt).

  Ind i ovnen ved ca. 200 grader i ca. 20 -30 min. (Afhænger af ovn!) Staniol over hvis du ikke vil have dem for ristede.
  Smager også skønt, hvis man er kørt træt i kogte kartofler!

  Smager skønt!

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)