32

Ovntørrede tomater

Jeg elsker soltørrede tomater, men mange gange synes jeg at de enten er for stærke i smagen eller seje, så det bliver en pine at skulle tygge sig igennem en af dem, så i stedet laver jeg glad og gerne mine egne.

Jeg har opdaget, at de bliver tusinde gange bedre end dem man kan købe og i dag skulle det altså være. Jeg tørrer dem i ovnen og det er absolut ikke stor kunst, men til gengæld en helt vidunderlig spise, som hele familien elsker.

Blommetomater

I perioder laver jeg dem flere gange om ugen, for de svinder som dug for solen, når først vi har dem i huset.

For øjeblikket er der ikke mange tomater at vælge imellem, men du kan sagtens være heldig at finde en portion små blommetomater til rimelige penge. Hvis ikke du kan finde dem, kan cherrytomater sagtens bruges, men små tomater er de bedste selvom almindelige tomater også kan anvendes i en snæver vending.De skæres bare i 4 eller 6 både, som så tørres.

Tomaterne skal halveres og jeg fjerner aldrig kernerne, men det kan man sagtens vælge at gøre, hvis man ikke bryder sig om dem.

Dæk en bageplade med bagepapir og smør papiret med olivenolie. Placér de halverede tomater med den flade side opad og drys med groft havsalt og rosmarin. Timian eller andre krydderurter kan sagtens erstatte rosmarinen, hvis du ikke bryder dig om den smag – det er bare min foretrukne. Du kan også vælge at drysse hvidløg over tomaterne. De smager også mere end almindeligt godt.

Lige inden du er klar til at sætte dem til tørring, giver du dem et tyndt – meget tyndt og fint – drys sukker, så de kan karamellisere lidt på toppen. Muscovado er velegnet og giver en skøn karamelsmag.

Sæt bagepladen i ovnen og lad tomaterne stå og tørre ved 100-120 grader i alt mellem 4 og 6 timer afhængig af din ovn og din foretrukne konsistens på tomaterne. Pas på de ikke bliver brændte, så må der skrues ned, men prøv dig frem.

Ovntørrede tomater

Resultatet er tørrede, men fortsat bløde tomater, som smager helt vidunderligt som supplement i en sandwich, som små appetitvækkere, spist direkte fra glasset eller som “drys” på pasta, som så ikke behøver meget mere end en smule friskrevet ost, for at være et rigtigt dejligt måltid.

Jeg gemmer tomaterne i et glas. Jeg fylder olivenolie på indtil tomaterne er dækket og lukker så glasset, som stilles i køleskabet. Som sagt holder tomaterne ikke længe herhjemme, men jeg gætter på, at de i teorien kan holde sig forholdsvist lang tid, hvis man altså ikke spiser dem inden og så kan de forøvrigt stå i ovnen og tørre, mens jeg er på arbejde, så de er klar ved hjemkomsten. Uhm!

Du vil sikkert også kunne lide