Loading...
X

Vanter

Kaffen er varm, vinteren langt væk og alligevel strikkes her vanter i vildskab, for den kommer jo, den vinter. Måske går der mange uger endnu, men ét er sikkert, pludselig er den her og så er uldvanter det bedste der findes, synes jeg.

Vanter

Disse vanter kan jeg godt vise, for de er til ingen. De er vel i grunden til mig, når sneen kommer og lommerne ikke rækker, når der skal varme til fingrene.

Vanterne er ikke vasket endnu. De filter en lille smule, når de kommer i vaskemaskinen, men ikke meget. Bare tilstrækkeligt til, at de bliver lidt blødere og meget mere medgørlige.

Vanterne

Der er broderet spiraler på dem med maskesting. Det er ikke stor kunst, men de bliver smukke efter den første vask og så kan de pyntes yderligere med perler, hvis humøret er til det.

Vanterne strikkes i en fart. Det tager ikke mange halve timer at fremstille et par. De kan være stribede, ensfarvede, broderes på eller bare være helt fantastiske med masser af mønster, hvis man orker.

Opskrift har jeg aldrig nogen af. Jeg strikker på lykke og fromme, men jeg har nu alligevel tænkt mig at forklare her, hvordan jeg gør.

Vanterne

Grundopskrift på vanter:

Slå 40 masker op og fordel dem på fire strømpepinde nummer 4. Strik rib (2 r, 2 vr) til du synes, at ribstykkets længde er passende. Fortsæt i glat og strik 12 pinde.

Tommelfingerkile:

Start nu på at tage ud til tommelfingeren. Strik 1 m, (tag ud på på hver side af de næste 2 masker ved at samle lænken mellem masker op og strik den drejet ret) og gør dette, indtil du ialt har 18 masker på pinden. Fortsæt rundt i glat. Kilen vil vokse og du skal være opmærksom på, at næste gang vil der være 4 masker mellem udtagningen, så 6 masker o.s.v. Fortsæt udtagninger på hver anden pind, til du ialt har 18 masker på pinden.

På næste pind strikker du den første maske, de næste 10 masker flyttes over på en hjælpetråd eller en maskeholder og hviler, til du skal strikke tommelfingeren til sidst, slå 2 nye masker op og strik de resterende 7 masker. Fortsæt rundt i glat indtil du har strikket ialt 28 pinde. Mål vanten undervejs, for hænder og fingres længde er forskellig. Indtagningerne i toppen måler cirka 3 centimeter, så tjek at vantens længde passer til din hånd. Nu skal du i gang med indtagningerne øverst på vanten.

Indtagninger og lukning af vanten:

1. pind: Strik 1 m, strik 2 m sammen drejet ret og strik glat pinden ud.

2. pind: Strik indtil der er 3 masker tilbage. Strik 2 r sammen, 1 r.

3. pind: Som 1. pind.

4. pind: Som 2. pind.

Fortsæt indtagningerne på hver anden pind, indtil du har ialt 16 masker tilbage. Vend nu vrangen ud på vanten, flyt maskerne fra 1. og 2. pind over på én pind og gør det samme med maskerne fra 3. og 4. pind. Nu lukker du maskerne af ved at strikke maskerne fra de to pinde sammen. I stedet for at strikke en enkelt maske, strikker du nu de to første masker fra pindene sammen som én maske. Det samme gør du med de næste to masker, hvorefter du lukker dem – fortsæt sådan, indtil alle masker er lukket af.

Tommelfinger:

Fordel de 10 masker fra maskeholderen på 2 pinde og saml yderligere 5 masker op i kanten af tommelfingerhullet. Sæt de nye masker på deres egen pind. Strik glat til du synes, at tommelfingeren er lang nok. Tag ind, så der ialt er 9 masker tilbage, strik en pind glat og træk tråden gemmen alle maskerne.

Nu mangler du kun at hæfte tråde og så har du et par dejlige, varme uldvanter, der kan dekoreres, akkurat som du har lyst til og du vil opdage, at når princippet omkring tommelfingerkilen ligger i hænderne, er det ikke stor kunst at strikke lystigt videre også med andre tykkelser garn og et andet maskeantal. Man får snart en fornemmelse af, hvordan kilen skal være. Rigtig god fornøjelse :-)

45 kommentarer til “Vanter
 1. Charlotte Illum Larsen

  Åh så smukke de er – gode farver – og de bliver ikke ringere af en gang filtning – det der med maskesting er altid en god ide – også på strikkede sutter – inden de skal filtes i vaskemaskinen – og en god måde lige at få brugt de sidste meter af noget elsket garn. Hilsner fra Ærø

   
  Svar
 2. Sifka

  Hvor er de fine, og det er dejligt at få lidt grundinformationer. Det ser godt ud med den blå farve, der binder de to forskellige mønstre på vanterne og i halstørklædet sammen. Jeg synes dog stadig at du er lidt overnaturlig, med alt det du kan nå ;-)

   
  Svar
 3. Kathrin

  Tusen takk, Liselotte! Den skal jeg prøve. Jeg strikker nå på et par Selbuvotter, med finull garn, og pinne 2,5. Det tar sånn tid med mønsterstrikk og tynne pinner. Så din oppskrift skal jeg prøve. Lekre votter du har laget! =)

   
  Svar
 4. AnneMille

  Skønt – og TAK! – igen…
  Nu er jeg en mere af dem der ved hvad juledagene (også) skal gå med.
  Liselotte, du er virkelig noget særligt. Sidste år havde jeg aldrig hørt om dig, og nu er jeg afhængig af din blog, dine gavemærker sidder på min families julegaver, jeg er på vej ud for at købe uldgarn til vanter, og den eneste grund til at jeg ikke også har sendt dine fine julekort afsted er, at jeg altid laver mine egne!

   
  Svar
 5. Lilli

  Tror fluks jeg vil videresende opskriften til min mutti samt en bestilling på et par.
  Når du vasker dem, er det så bare på maskinens uldprogram?

  God jul og tak for alle de fine ting du rundhjertet har delt ud via din blog, opskrifter, engleuro og til- og frakort.

   
  Svar
 6. Helle K.

  Sikke nogle dejlige vanter, måske skulle jeg forsøge mig igen, da ungerne var små, skete det ofte… De spiraler er bare for sjove. I juledagene breder der sig en landeplage af hjemmestrikkede vanter – på Liselottevis det bliver rigtig fedt.

   
  Svar
 7. Liselotte

  Vanterne vasker jeg i maskinen på uldprogram. De filter en anelse, men det ville andet garn sikkert ikke gøre.

  De bliver dejligt varme – og der er gang i vantestrikningen, for de forsvinder pudsigt nok også i løbet af vinteren, så det er godt at have lidt at skifte med :-)

   
  Svar
 8. Leah

  Tusen takk for lettfattelig og grei oppskrift, den skal prøves ut.
  Jeg har noe rødt ullgarn liggende, så da blir det julevotter :-)
  Hilsen fra Leah i Norge

   
  Svar
 9. Bodil Lyhne

  Hej Liselotte.
  Tak for din meget smukke og informative hjemmeside, som jeg dagligt kigger forbi.
  Jeg er meget betaget af dine “strikketøjer”. Mon jeg kan få opskriften på mønstret til det blå halstørklede?
  God jul.
  Hilsen Bodil

   
  Svar
 10. Liselotte

  Det er dejligt at læse, at flere af jer har mod på vanterne. Jeg håber opskriften er til at forstå ;-)

  Opskriften på det blå tørklæde kan du finde lige her, Bodil :-)

   
  Svar
 11. Lotte

  Jeg har købt garn og pinde til de fantastiske vanter. Men, men, men… den tommelfingerkile kan jeg slet ikke se for mig… Det er altså mig, der er strikkeamatør – jeg plejer kun at strikke huer :-) Er det muligt at få tommelfingerkilen oversat til nybegynder? Jeg vil så gerne strikke vanterne.

   
  Svar
 12. Liselotte

  Jeg har skrevet det, så godt jeg kunne – måske er der andre, som kan forklare det enklere og så skal de være hjerteligt velkomne :-)

   
  Svar
 13. Hanne

  Jeg er i gang med at frovandle et bundt Posh-garn til vanter. Ikke dårligt må jeg sige. Striberne teer sig fint og relavtivt roligt, takket være glatstrikningen.

   
  Svar
 14. Liselotte

  Sådan, Lotte! Ikke så meget pjat her, men på med vanten ;-)

  Hanne, måske jeg skulle overveje lidt af Poshgarnet… Mmm :-)

   
  Svar
 15. Marianne fra Oslo

  Så utrolig lekre!
  Dette har inspirert meg til å strikke mitt første par votter – tidligere har jeg kun strikket sokker, så dette blir spennende!

   
  Svar
 16. Pingback: VÅTT 2012 Januarvått « Evitaknit

  1. Liselotte

   Kære Stine, hvis du ser på indlægget, er det 6 år gammelt og vanterne er strikket af noget helt andet garn, men jeg tror ikke, at du bruger ret meget. Du har sikkert til en del par i en Garnblomst :-)

    
   Svar
 17. Rikke

  Hvordan bærer du dig ad med at vende vrangen ud på vanten?? Er det noget med at sætte alle markerne på hjælpetråd? Jeg kan ikke lige se for mig hvordan man får pindene igennem… 

   
  Svar
 18. Tine

  Hej Liselotte,
  tak fo opskrift! Jeg er godt igang med første hånd og spekulerer nu over hvordan og hvorledes med venstre- højrehåndsproblematikken? Er det ikke noget med at man skal spejlene hænderne når man strikker vanter for ikke at ende ud med 2 ens?
  mvh Tine

   
  Svar

Tak for at du giver dig tid til at gøre det endnu sjovere at læse med herinde :-)