12

En smule klogere

Herhjemme kan vi se Discovery. Sammen med DR2 er det vel ved at være de eneste kanaler jeg slider på. DR2 er den foretrukne, hvis jeg skal se tv om aftenen, mens jeg strikker en pind eller to og Discovery er favoritten, når jeg skal sove. Jeg bliver som regel altid en smule klogere af at smugkigge lige inden øjnene glider i.

For øjeblikket er der introduceret nyt koncept, som består i en række kortfilm, som hver især beskriver menneskeliv eller unikke kulturer overalt på kloden. Et fokuspunkt er sprog, så der berettes om forskellige, sjældne sprog, som er i risiko for at uddø.

I går var jeg på La Gomera, en af de kanariske øer lige nord for Afrikas kyst.

La Gomera

La Gomera er er en lille ø, som er meget frodig. Højlandet midt på øen giver plads til Europas sidste urskov med bl.a. vildtvoksende laurbærtræer og fordi øen er meget kuperet, er her udviklet et helt specielt sprog, Silbo Gomera.

Befolkningen på øen har altid boet meget isoleret og det er ikke mange år siden, at de endelig fik etableret et rimeligt vejnet, som nu gør det muligt at færdes på hele øen. Isolationen gjorde det nødvendigt at udvikle et sprog, som kunne rejse over lange afstande og sådan er det ofte med sprog. De udvikles der, hvor behovet er.

Silbo

Silbo kommer af det spanske silbar, som betyder at fløjte.

Silbo Gomera er en erstatning for det talte spanske. Alle ord er konverteret til fløjt. Sproget består af 4 vokaler og 4 konsonanter, som kombineres og fløjtes i varierende frekvenser. Det er muligt at forme mere end 4000 ord med Silbo.

Silbadores er traditionelt hyrder eller andre isolerede bjergfolk, som med Silbo Gomera har været i stand til at udveksle nyt over lange afstande. Fløjtelydene kan høres helt op til ti kilometer væk, så det er et praktisk værktøj at have ved hånden og en af de mange Silbadores, som optræder i filmen fortæller også, at det viste sig at være rigtigt praktisk under Francos regime. Politifolk udsendt fra Spanien, kendte ikke Silbo Gomera og derfor kunne man, uden risiko for at blive anholdt, sagtens underholde hinanden med nyttige informationer over store afstande.

I filmen kunne man se børn, som konstant gik rundt og fløjtede, for at øve sig i det unikke sprog og det var imponerende at se to mænd stå på hvert sit højdedrag med mange kilometers afstand og kommunikere alene gennem en række varierende fløjt.

Inden jeg så den film, kendte jeg ikke Silbo Gomera, men de små kortfilm er faktisk noget af det, som gør Discovery til en skattekiste for mig. Jeg bliver hele tiden en lille smule klogere og jeg kan lide, at jeg præsenteres for historier, som ellers aldrig ville nå mig.

En fin samling godnathistorier serveret på sengekanten. Meget mere kan jeg vist ikke ønske mig.

You Might Also Like

12 Comments

 • Avatar
  Reply
  Bolette
  25. oktober 2009 at 12:27

  Jeg og min familie var på La Gomera i efteråret 2009, hvor vi fik demonstreret sproget. En skulle lukke øjnene og en anden skulle tage en genstand og gemme den. Den tredie skulle så, via silbo sproget, vejlede den første til hvor genstanden var, og give den til den rette ejermand. Meget interassent og underholdenede. Kan kun anbefales at tage til La Gomera! :D

  Hilsen Bolette

 • Avatar
  Reply
  Helle Vibeke Olesen
  9. februar 2008 at 22:29

  Hej Anni – kan du ved lejlighed finde ud af navnet på det nævnte hotel (og evt. datterens navn) på Gomera? Min datter bor på Tenerife og har ikke megen kontakt til danskere, så jeg ville gerne give hende en forbindelse.

  Gomera er ved at blive mondæn som golfferiested. De har også deres helt egen madlavning, det så jeg på tenerifikansk (!) tv i oktober.

  Med venlig hilsen
  Helle Vibeke Olesen

  • Avatar
   Reply
   Jeanette ibsen
   28. december 2011 at 21:33

   Hejsa Helle :-))
   Er bare meget nysgerrig efter at vide hvordan din datter er endt på Tenerife???
   Jeg er selv vild forelsket i Puerto de la cruz og går her hjemme i det trist grå Danmark og drømmer om en dag at flytte dertil :-D
   Det har jeg så gjort siden 1998 hvor det var første gang jeg var der :-)
   er lige kommet hjem her d.20 dec det var så 11 år siden jeg sidst havde været der,oh my det var som at komme hjem :-) suk……venter bare på at komme afsted igen smiiiiiil……..Kærlig hilsen Jeanette

 • Avatar
  Reply
  HC
  1. februar 2008 at 11:17

  Jeg var for et par år siden med en kammerat på en af de billige charterferier til Tenerife (ligger lige ved siden af La Gomera), men derfor skal man jo ikke kede sig selv ihjel ved poolen. Vi var bl.a. på jeep-safari på La Gomera, og det var rigtig spændende og naturen på de kanter er godtnok fantastisk! :)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. januar 2008 at 12:14

  Mona, nu ved du, at det ikke er hver eneste gang du hører pift, at det er dig de er interesserede i. Måske er det i grunden en smule ærgerligt ;-)

  Anni, måske har du så lejlighed til at uddybe fænomenet med ham i en frokostpasuse. Det er dejligt at have noget at deles om og kender han det ikke, kan han sikkert huske det, når han næste gang skal besøge sin datter – og måske endda opleve det på tæt hold :-)

 • Avatar
  Reply
  anni
  30. januar 2008 at 11:59

  Hej Liselotte- Hvor morsomt,og ærgerligt, jeg ikke så netop dette omtalte program. Vi har på min arbejdsplads en dejlig ældre mand, som har været på omtalte ø, flere gange. Datteren er bosat der, og har et lille hotel/cafeteria oppe i bjergene.

  God dag til dig, kh Anni.

 • Avatar
  Reply
  mona k
  30. januar 2008 at 11:53

  Så blev jeg også en smule klogere, selv om jeg ikke kan se Discovery. Vi tager en tur til La Gomera til efteråret, så møder vi nok nogle af de Silbo Gomera folk, det glæder jeg mig til. – Tak, og god dag til dig.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. januar 2008 at 11:48

  Fisker, det kræver vist temmelig meget øvelse og jeg er forlængst stået af, for jeg lærte aldrig at pifte ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. januar 2008 at 11:46

  Anita, det er det da uden tvivl, men jeg tror ikke det er noget, han skal forvente at kunne leve af ;-)

  Lotte, det var virkelig fascinerende, synes jeg. Jeg elsker de små kortfilm, som beskriver et lille hjørne af verden, som jeg ellers aldrig ville komme i :-)

 • Avatar
  Reply
  fisker & fernández
  30. januar 2008 at 11:45

  Jeg kender godt lidt til Silbo Gomera, og jeg synes det er fascinerende, at de kan kommunikere paa den maade. Spanien er sammensat af en masse (aerekaere) regioner, nogle med hvert sit sprog (for guds skyld ikke dialekt), men Silbo Gomera er er nok den mest komplicerede at tyde ;-)

 • Avatar
  Reply
  Lotte
  30. januar 2008 at 11:33

  Jeg så også programmet og var vildt fascineret. Hjemme hos os er det de samme kanaler, der vinder hver gang, men ud over Discovery og DR2 slider jeg også en del på Animal Planet ;-)

 • Avatar
  Reply
  Anita
  30. januar 2008 at 11:22

  Jamen så er det sikkert en Silbadores, Kevin er ved at “uddanne” sig til. Ihvertfald går han konstant rundt og fløjter lige i tiden – fra tidlig morgen til sen aften og han er aldrig svær at finde i mængden.

  Jeg går bare efter lyden ;o)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)