15

Madam Mangors Vanillekranse

Jamen hvad kan jeg sige? Vanillekransene måtte jeg altså lave…

Jeg spiser aldrig småkager. Heller ikke i julen. Måske lyver jeg, for jeg kan da godt i løbet af en jul have indtaget måske tre småkager, men så er det altså også toppen. Jeg bryder mig ikke om bagværk, som er alt for sødt, så faktisk vil jeg hellere have et godt langtidshævet hvedebrød eller en solid skive hjemmebagt rugbrød, end jeg vil have sødt, men i morges vågnede jeg altså med den mest påtrængende lyst til Madam Mangors Vanillekranse og måske er det i virkeligheden fordi, de ikke er så søde, som så meget andet. Til gengæld er de heller ikke ligefrem helsebringende, men de smager altså, så englene smider en fjer eller to af begejstring.

Du får lige opskriften, hvis du skulle få lige så meget lyst til dem, som jeg havde tidligere. Nu har jeg ikke længere, for jeg er kommet til at spise otte af de lune, sprøde og fedtede vanillekranse og nu skal det lige siges, at vi herhjemme forstår at lave vanillekranse, så man får en småkage, når man langer til fadet, så jeg er dækket ind på smørfronten de næste to måneder. Det er du jo ikke, så det er bare om at komme i gang. De er al besværet værd. Virkelig!

Madam Mangors Vanillekranse

 • 500 gram mel
 • 1 æg
 • 375 gram smør
 • 250 gram sukker
 • ½ stang finhakket vanille
 • 250 gram søde mandler
 • 15 gram bitre, stødte mandler

Omkring mandlerne, så snuppede jeg bare 265 gram af spisekammerets bedste og blendede dem groft. Ikke noget med at smutte dem først. Det er rustikke vanillekranse, det her.

Mel, æg, smør, sukker, vanille og mandler æltes godt sammen, således at dejen slipper hænderne. Herefter dannes en tyk pølse, hvoraf der skæres små stykker, som trilles og lægges i små kranse med et temmelig stort hul, således at de ikke løber sammen. Gnid lidt ekstra mel på fingrene under trilningen. For at få kransene stribede, kan dejen trykkes gennem en sprutbakkelse-sprøjte og derefter lægges til kranse. De bages langsomt lysebrune. Af denne portion bliver der ca. 80 vanillekranse.

Varmluftovn 175° i præcis ni minutter, MEN det gælder så KUN for min ovn. Din må du selv eksperimentere med, men her er da noget at pejle efter.

Ja, de vinder helt sikkert ikke priser på den tekniske udførelse, men smagen…

Jeg siger dig altså, at der er de en seriøs konkurrent til alt andet du måtte have smagt i den boldgade. Uhm…

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Kvæder med forførende duft forvendles til velsmagende kvædebrød af Slagt en hellig ko
  14. december 2013 at 14:53

  […] jo… der er vist også noget med, at det er tid for julegaver. Og julerengøring. Og Madam Mangors Vanillekranse. Og saltmandler. Og […]

 • Avatar
  Reply
  Sole
  3. december 2011 at 03:06

  Og….. det fungerer aldeles fint med ½ stang finthakket vanillie…. det er personligt afproevet for flere aar siden ;-)

 • Avatar
  Reply
  Klaus
  2. december 2011 at 12:57

  ½ stang finhakket vanillie! Er det ikke kun kornene fra vanilliestangen man bruger?

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. december 2011 at 20:17

   Nej. Det er, som der står, en halv stang finthakket vanille :-)

 • Avatar
  Reply
  Tina
  20. november 2011 at 21:39

  Lækkert, bagte efter samme opdkrift sidste år. Hvor har du fundet Madam Mangor’s opskrifter?
  For et par somre siden var vi ved Dybbøl mølle hvor vi bagte pandekager efter hendes opskrift, det var uden tvivl de bedste pandekager jeg har smagt, men jeg kan ikke finde opskriften nogle steder.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. november 2011 at 07:24

   Jeg husker ikke hvor, Tina. Desværre…

 • Avatar
  Reply
  Nanna
  26. december 2009 at 14:26

  Tak for opskriften. Vi har bagt efter dine anvisninger, og de er blevet helt perfekte. Lige sådan vanillekranse skal være.

 • Avatar
  Reply
  unikarina
  22. december 2009 at 09:13

  MUMS ;o)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  21. december 2009 at 22:55

  Linda, det lyder lækkert med Summerbirdsmåkager… uhm :-)

 • Avatar
  Reply
  Linda
  21. december 2009 at 20:46

  De ser lækre ud. Prøvede i dag Summerbirds egne småkager. Det kan ikke anbefales, for så har man ikke lyst til selv at bage julesmåkager ;)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  21. december 2009 at 20:02

  Bibbi, det kan anbefales ;-)

 • Avatar
  Reply
  Bibbi
  21. december 2009 at 19:51

  Fint nok – så langer jeg bare ;)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  21. december 2009 at 19:40

  Bibbi, jeg langede bare ind på hylden i spisekammeret og tog, som jeg plejer, bare en stak af de mandler, der er på hylden. Det går fint an :-)

  Britta, det er da en rigtig jule-småkage, synes jeg. Uhm, som de smager dejligt :-)

 • Avatar
  Reply
  Britta
  21. december 2009 at 19:29

  Det er absolut mine favoriter af julebag..Og opskriften er så tæt på min barndoms kager som noget kan blive min opskrift er med 100 gr mindre smør. Rigtig smuk jul til dig og dine og tak for hyggelige timer forbi din blog.

 • Avatar
  Reply
  Bibbi
  21. december 2009 at 19:16

  De lyder rigtig gode og anderledes med de bitre mandler! :D Men hvor skaffer jeg bitre mandler?

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)