13

Decembers traditioner er nærvær og samvær

Decembers traditioner er nærvær og samvær

Decembers traditioner er nærvær og samvær – hvad er dine?

December er obligatorisk, men heldigvis er der ingen tvang med hensyn til, hvad vi kommer i den. Nogle har masser af overskud og klipper og klistrer. Der bliver bagt, frembragt smukke og fantastiske dekorationer. Gaveindkøbene er velovervejede og ikke impulsive og alt for sene beslutninger og hele huset får en overhaling, inden vi rammer julen. Jeg elsker at kigge med fra sidelinjen, for sikke en energi og gode idéer kan jeg også sagtens få undervejs i den måned, der virkelig får sat gang i alverdens sysler ude i de små hjem.

Hos os er der ingen opskrift på december. Der er til gengæld en på julen, men den er så utrolig nem, at den aldrig nogensinde frembringer sved på panden, stressede, vågne nætter eller tidsnød. Den handler kun om nærvær. Den handler om at være sammen. Ikke andet.

Selvfølgelig har vi traditioner. Masser. De er bare sådan nemme at gå til og kræver ikke mange eller svære forberedelser. De er ikke bestemt af et bestemt repertoire af julesmåkager, den helt rigtige stjerne i toppen af træet eller en bestemt menu … og så dog. Maden er vist temmelig traditionel og der skal ikke rokkes for meget ved den gamle jul, når det kommer til netop den. Det ved Kenneth, som et år serverede dyreryg. Det gør han aldrig mere og så siger jeg ikke mere …

Jeg elsker december. Det har jeg altid gjort. Jeg elsker også at bage. koge, sylte og i det hele taget sørge for, at lagrene er fyldt op til de skønne juledage, men det har vist sig, at jeg fint lever med, at jeg måske ikke når det. At det går fint uden. At vi altid står med oceaner af overskud, når julen er forbi og jeg vist egentlig er nået til at synes, at det er en overflod, vi fint lever uden.

Vi skal nok nå at bage, Oline og jeg. Det har vi aftalt og vi hygger os med det. Jeg har også syltet og kogt kvædemarmelade, men det stopper der. Jeg går ikke i gang med yderligere. I stedet vil jeg lægge fokus på at være nærværende. Jeg vil bruge tid på at læse en god bog, strikke og tvangsindlægge familien til julefilm i massevis. Jeg vil drikke Kenneths fantastiske glögg og jeg vil nyde min julekaffe. Jeg vil i det hele taget være god ved mig, for at dæmpe stress og uro. Det lønner sig. Jeg ved det.

I dag fylder verdens bedste mor – hende har jeg jo, som vi alle ved – hele femoghalvfjerds år. Vi skal fejre hende. Det er også en af decembers traditioner og det er en af dem, vi aldrig fraviger. Vi glæder os.

Du vil sikkert også kunne lide