13

Over dæmningen og til venstre eller hvordan en søndagstur kan inkludere både Nordjylland og Himmerland

Vi var kørt ud i det blå uden mål i går. Kenneth havde fået frie hænder og vi endte i første omgang på Gjøl. Vi overvejede en frokost på kroen, men fortrød og kørte videre mod Bjerget. Gjøl Bjerg er ikke meget bjerg, men en bakke er det da. En bakke fuld af historie. Engang var Bjerget en ø. Så blev det til fastland. For det meste. Fordi det kun var for det meste, blev det mindre og mindre i takt med, at dele af det blev flyttet ned i vandkanten, så man kunne bygge Øland Dæmningen, men inden det skete, havde det en fortid som ernæringsgrundlag for både jægere og bønder. Og det huser trolde. Og engang troede man, at det var hult. Alt det kan du læse meget mere om lige her.

Vi passerede bare i går. Det kan ellers anbefales, at du spadserer en tur i de smukke omgivelser. Udsigten er forrygende.

På søndage foretrækker vi udsigter og småveje. Vi holdt en kort pause og nød udsigten over Limfjorden og et kig til de garn, fritidsfiskere placerer tæt og sirligt i kanten af fjorden.

For at fortsætte, skulle vi passere Øland Dæmningen. Den er ikke noget stort anlagt bygningsværk og gør heller ikke meget stads af sig selv. Den ligger diskret i kanten af Limfjorden med kig til Klitgård Fiskerleje og udkanten af Porsheden. Klitgård besøger vi også ind imellem, men denne søndag var vi altså kommet på den anden side af fjorden. I hvert fald i første omgang.

Det er ikke nogen kort strækning, man begiver sig ud på, når man vil til Øland ad den rute. Her er kun plads til én bil. Man må indrette sig og tage hensyn. Vi ventede to bilers tid og begav os så ud på dæmningen.

Som du kan se, er der små pladser undervejs, hvor en af bilerne kan trække ind, hvis man er kommet to ud på skråplanet. Vi undgik modkørende, fordi de var flinke til at vente, som du kan se.

Til højre er indgangen til Vejlen, som virker som naturreservat og derfor nyder stor interesse fra ornitologisk interesserede. I fugletårnet havde nogle af dem barrikaderet sig med kikkerter og termokander. Det så hyggeligt ud.

Længere fremme ventede et kort, men hyggeligt besøg ved Oxholm Mølle.

Faktisk er det kun en hul kopi, der står på Urbakken og nyder godt af den smukke udsigt ned over Limfjorden. Den oprindelige hollandsk vejrmølle, opført helt tilbage i 1857, nedbrændte i 2004. Siden har man altså opført denne kopi, som ikke er funktionsdygtig, men hul, som jeg skriver. Inden i møllen er nemlig en lille, lokalhistorisk udstilling, som dog havde lukket i går.

Vejret kunne man slet ikke regne, men det oplevede du sikkert selv. Det ene øjeblik på nippet til regn. Det næste med en smule sol, men der var lunt og godt, så vi nød at være udenfor.

Vi holdt ikke nogen lang pause. Bare tilstrækkelig med tid til, at vi nåede at strække ben og fik et kig til Oxholm.

Nogle øjeblikke efter passerede vi Oxholm og dets besiddelser. Vi fortsatte langs Limfjorden og tog til sidst Aggersundbroen over vandet, der skiller Nordjylland fra Himmerland. Her fra gik det langsomt hjemad. Vi endte eftermiddagen ved endnu mere vand, men af den stille slags. Vi indtog kaffen med udsigt til Poulstup Sø i egen baghave. Sådan må en søndag gerne være.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  En indholdsrig weekend af Slagt en hellig ko
  8. oktober 2018 at 14:34

  […] Omfartsvejen. Nogen gange drejer vi fra, inden vi når så langt, og tager turen på tværs ind til Øland. Hele området er smukt. Jeg har altid holdt meget af det og husker stadig mine mange morgenture […]

 • Reply
  Søndag stak vi af af Slagt en hellig ko
  28. maj 2018 at 13:02

  […] vi på Øland og mor huskede, at der vist engang var noget med en dæmning. Jeg kunne fortælle, at den stadig fungerer i bedste velgående. Mor mente ikke at have været over den ud over en enkelt gang inden jeg blev født. Så blev bilen […]

 • Reply
  Strikningens kulturhistorie og Bjergets Vej af Slagt en hellig ko
  30. april 2017 at 19:57

  […] fandt sagtens ud over Vejlen og gennem Gjøl kom vi også. Turen ad Bjergets Vej er en af de smukkeste, jeg kender. Måske kender du den ikke, men så tag ud og se, om jeg ikke har ret. Det er som at køre på […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  19. september 2012 at 10:48

  Det var en skøn søndagstur og vi elsker at køre bil, så for os er det ren terapi at sidde i kabinen og hyggesnakke :-)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  18. september 2012 at 19:36

  Jeg bryder mig ikke specielt om at køre i bil. Måske derfor nyder jeg jeres ture og dine beskrivelser så meget mere :)

 • Avatar
  Reply
  Anne Cathrine
  17. september 2012 at 21:39

  Der har vi også været!
  Det var sidste år, vi skulle hente en vejhøvl tidlig om morgen ved en bondemand, vi tog en anden vej hjem og lige pludselig kom denne fantastiske vej, der var ikke et øje og stadig lidt tåget. Der kom en gammel mand på cykel og han holdte tilbage for os. Haha. Men wauw der er smukt. Og smalt når man køre i en stor bil med en vejhøvl på traileren.

  Har du set min lækre giveaway jeg har gang i på bloggen?  

 • Avatar
  Reply
  Helle
  17. september 2012 at 21:12

  Hannah, jeg bor i Thalwil lige udenfor Zürich.

 • Avatar
  Reply
  Gitte
  17. september 2012 at 19:07

  I er så gode til at tage på ture :-)

 • Avatar
  Reply
  Hannah i Schweiz
  17. september 2012 at 18:27

  Helle hvor er du i Schweiz? Jeg er i Valais, Martigny. A bientot

 • Avatar
  Reply
  Hannah i Schweiz
  17. september 2012 at 18:24

  Det lyder som en dejlig tur som jeg vil tage når jeg kommer til mit nye hjem i Arden. Tak for dine gode fortællinger. Klem fra Alperne

 • Avatar
  Reply
  Helle
  17. september 2012 at 17:58

  Suk, der er bare så dejligt deroppe, hvad vi blev mindet om på vores ferie i april. Man kan godt sidde og få noget hjemve, når man nu bor hernede med sigt på schweiziske bjerge. Hav og vand vil altid stå mit hjerte meget nærmere.
  Helle

 • Avatar
  Reply
  FRØKEN LARSEN I/S
  17. september 2012 at 17:21

  Ja, så er det jo næsten som at være der……og faktisk er vi ikke langt derfra lige nu. Blot lidt længere mod nord og så vestpå helt ud til klitterne. Ahhh, vi nyder det på 2. uge. Kan ikke blive bedre. I dag var vejret til frokost på terrassen , jo jo.
  Kh. Lene. 

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   17. september 2012 at 17:42

   I er heldige, at I er ved Vesterhavet, Lene. Det er dejligt, at I nyder det og I er heldige med vejret mange af dagene, synes jeg :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)