13

Fra jord til bord eller hvordan æblegelé bliver til

Tirsdag var jeg nede hos Ulla. Jeg fik æbler med hjem. Masser af smukke, modne, friske og syrligt-søde æbler. Jeg elsker æbler. Æbler er min absolutte yndlings-frugt, så efteråret og dermed tiden for æblehøst, elsker jeg.

Jeg fik både store og ikke mindst små æbler med hjem. Af de små – som jeg tror må være paradisæbler – tog jeg ikke mange, men lidt kan også gøre det. De skulle, efter aftale med Ole (Ullas mand), forvandles til æblegelé. Aromatisk, sød og frisk æble-gelé.

Æblegeléen er noget, jeg elsker at have på hylderne vinteren igennem og Kenneth anvender det flittigt, når han er i køkkenet, så det er bestemt værdsat herhjemme. Ole elsker det også og det er Oles æbler, så selvfølgelig skal Ole have æblegelé.

På visit hos Ulla i Knebel på Mols, oktober 2013

Paradisæbler

Paradisæbler

I går kogte jeg æblerne. Der var et beskedent halvt kilo, men suppleret med 4 dl vand, en økologisk vanillebønne og lidt kærlig opmærksomhed skulle det sagtens kunne give lidt gelé, så jeg satte det over varmen, lod æblerne åbne sig uden at blive til mos og hældte så det hele ned i et rent klæde, hvor det stod og dryppede af til i dag.

Paradisæblegelé

Paradisæblegelé

Paradisæblegelé

I dag er saften – 4 dl ialt – kogt op sammen med 500 gram økologisk rørsukker til jeg syntes, at det bar til gelé. Siden er det hældt på glas og skal køle, inden det sætter sig for alvor. Det smager skønt. Der er naturligvis et glas til Ole :-)

You Might Also Like

13 Comments

 • Avatar
  Reply
  FRØKEN LARSEN I/S
  11. oktober 2013 at 10:11

  ….og alene farven ! Ku´ man strikke den ??
  Der er altså også gået en landmandskone tabt i mig – er jeg overbevist om. Elsker “den slags”.
  Kh. Lene.

 • Avatar
  Reply
  Hanne
  10. oktober 2013 at 18:50

  Hold da op et flot billede fra æblehaven

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   10. oktober 2013 at 19:20

   Ja, der var smukt Hanne :-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  10. oktober 2013 at 18:24

  Fanatisk at se små sure æbler kan blive til den mest aromatiske gele – dejligt med lidt til lageret :)

  • Avatar
   Reply
   Marianne
   10. oktober 2013 at 18:25

   FANTASTISK skulle der jo stå ????

   • Liselotte
    Reply
    Liselotte
    10. oktober 2013 at 19:19

    Det er skønt med lidt til vinteren :-)

 • Avatar
  Reply
  Ulla Røjkjær
  10. oktober 2013 at 17:35

  Åh for pokker mig da Liselotte. Du skulle da have haft mange flere af de små æbler med hjem. Der er jo 100 kg endnu på det træ. Eller i hvert fald mange kilo????
  Ole bliver så glad for at få et glas af dig du søde menneske.❤️

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   10. oktober 2013 at 19:18

   Jamen det var jo bare min egen dovenskab, der satte grænsen. Jeg kunne da bare have samlet flere, men det gør jeg næste år, Ulla :-)

 • Avatar
  Reply
  Susling
  10. oktober 2013 at 15:40

  Man kan lave en variant, hvor der bliver supleret med frisk mynte. Det smager guddommeligt.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   10. oktober 2013 at 15:55

   Jeg har altid elsket at sylte, bage, henkoge og så videre… så jeg burde have været gammeldags landmandskone og var en overgang egentlig også sikker på, at det blev jeg, men så kom Kenneth forbi ;-)

   Myntegelé laver jeg. Og æblegelé. Kombinationen lyder skøn. Næste år må det prøves :-)

 • Avatar
  Reply
  Connie // Larsens Blog
  10. oktober 2013 at 14:54

  Skønt med forråd til vinteren … havde jeg opbevaringsplads, så skulle der også syltes og henkoges i lange baner. Trenden går henimod at vi søger tilbage til det ægte og oprindelige, fortalte en fremtidsforsker i Aftenshowet på DR1 i går. Jeg er tilhænger af den trend … og tidsmæssigt er det jo et spørgsmål om prioritering :-)  … Jeg er sikker på, at I vil nyde din hjemmelavede æblegelé meget mere, end hvis den var købt – og der er sikkert heller ikke noget der kommer til at gå til spilde :-) 

 • Avatar
  Reply
  Lene Henriksen
  10. oktober 2013 at 14:37

  Hvor lyder det lækkert! Og sikke da en fantastisk smu farve :-)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)