10

K?rperwelten

Gunther von Hagens’ udstilling K?rperwelten skaber furore hvor den n?r frem. For at sige det mildt?

Gunther von Hagens er professor i anatomi og har valgt at dele sin fascination af den menneskelige krop med alle os andre. Ikke som foredragsholder, skribent eller med et omrejsende dias-show. I stedet har han valgt at benytte sig af en teknik han udviklede tilbage i 1980?erne, da han var ansat p? Heidelberg Universitet.

Teknikken g?r helt enkelt ud p?, at han tager lig og balsamerer dem, hvorefter han konserverer dem ved hj?lp af plastik. Han skiller ligene ad for herefter at samle dem igen afh?ngigt af hvad han ?nsker at vise. Det kunne v?re en gravid kvinde, skaderne efter et hjerteanfald eller cancer.

Hans modeller tager alts? udgangspunkt i lig ? afd?de mennesker, som har doneret deres kroppe til professoren eller?

image

Er Gunther von Hagens mon moderne tids ligr?ver eller er det virkelig sandt, at alle hans modeller er med medf?lgende samtykkeerkl?ringer? Det er bl.a. et af de sp?rgsm?l, som optager mennesker overalt, hvor hans udstilling kommer frem. Der diskuteres livligt om han virkelig har modtaget samtykke inden han dissekerer og balsamerer de udstillede lig eller om der er et gran af sandhed i bl.a. p?standen om, at en af hans modeller har rester af en tatovering af kyrriliske bogstaver, som med nogen usikkerhed er blevet fortolket som en russisk f?ngselsfanges typiske kendem?rke.

At Professor von Hagens tidligere i forbindelse med sine studier og fors?g med plastisk balsamering p? universitet i Heidelberg er blevet mist?nkeliggjort g?r nok ikke historierne ringere.

I 1999 p?stod en tysk avis, at den havde sporet oprindelsen af nogle af ligene p? universitetet. Avisen mente at kunne sandsynligg?re, at ligene var 56 b?nder fra Sibirien og en del patienter fra et sindssygehospital i Novosibirsk og faktisk har Gunther von Hagens kontrakt med Det Anatomiske Institut i Novosibirsk, som har lov til at indsamle John Doe og hans f?ller, s? sandheden kan om ikke andet, befinde sig i n?rheden af det p?st?ede.

Gunther von Hagens fremprovokerer diskussioner som r?kker langt ud over det faktum, at han udstiller lig. Der er religioner og kulturer, som finder hans behandling af ligene blasfemisk og der er advokater, som nu besk?ftiger sig med de juridiske aspekter der opst?r, n?r familien mods?tter sig det den afd?de har ?nsket, for hvem ejer egentlig den afd?des krop? Den afd?de eller de efterladte?

Et liv efter d?den?

Over 3000 mennesker har allerede doneret deres kroppe til professoren og skulle du f?le tilskyndelse til det samme, er det s?re nemt. Du udfylder bare formularerne p? denne side?

Du vil sikkert også kunne lide