4

Æblets dag

Gode danske æblerI dag er Æblets dag, og det fejres med pomp og pragt, når Danmarks nationalfrugt skal hyldes.

Festen skydes i gang på Gavnø Slot, som er vært for en lang række aktiviteter knyttet til vores danske æbler. Der er aktiviteter for både børn og voksne og havde jeg tiden og muligheden, var jeg helt sikkert at finde i slotsparken.

Æbler i slotshaven

Den landsdækkende fest skydes i gang med Æblets Dag den 17. september i Gavnø Slotspark, hvor parken lægger plads til masser af aktiviteter i æblets tegn for både store og små.

Æblefesten fortsætter dermed den royale tradition fra sidste år, hvor festen blev skudt i gang med et velbesøgt arrangement på Gråsten Slot.

Jeg ville have elsket, at få muligheden for at dufte, smage og lade mig inspirere, så jeg vil holde godt øje med arrangementet til næste år. Hvem ved, måske kommer det til en by nær mig. Så skal jeg være der, som et bøjet søm.

Min egen æblehøst er ikke imponerende i år. Jeg har været for sent ude, men til gengæld har bænkebiderne fået sig et festmåltid.

Der er dog lidt æbler at plukke og dem der er, ser fine ud. De kan ikke omsættes til chutney, æblemos og andet jeg havde drømt om at fylde på hylderne til vinteren, men der er nok til nogle glas æblesmør, så det bliver det vist til.

�blehøsten

Normalt har jeg bugnende æbletræer, men tre af dem er blevet flyttet dette forår og har efterfølgende ikke været specielt flittige til at producere frugt. Andre at træerne er blevet invaderet af bænkebiderne og så har der ikke været tid til at plukke i tide.

At der ikke er mange æbler dette efterår gør ingenting. Det er æblesæson i lang tid endnu, og på torvet er det muligt at købe gode, danske æbler. Hvis jeg ikke vil det, ligger der ind til flere æbleplantager ganske få kilometer herfra, som gerne sælger lidt af overskuddet til mig, hvis jeg kommer forbi.

Uhm, de er gode

Om et øjeblik skal de skrælles og sættes over varme. Resten klarer de næsten selv og det passer mig fint i dag, hvor hovedpinen er overvældende. Jeg tror der er en bihulebetændelse på vej, men den slags stopper ikke en husmor med forklædet monteret, så jeg klør på en tid endnu.

Du vil sikkert også kunne lide