39

Ferielæsning

Sommerferielæsningen er ved at være på plads. Jeg er kendt for at pakke voldsomt mange bøger, når rejser står for døren, for jeg elsker at læse og i ferierne er tiden til det. Jeg duer ikke til at lave ingenting. En god bog tvinger mig og en god historie fortalt med indlevelse er ikke det værste jeg ved.

I år skal vi ikke rejse, så der er måske ikke grund til at finde den indre bibliotekar frem, men hvis jeg ikke tvinger mig selv til at læse, kan ferien nemt ende praktisk og det skulle jo nødig hedde sig, så jeg har været i mit private bibliotek, for at finde et par bøger, som jeg har lovet mig selv at læse:

  • Peter Høeg: Den stille pige, som allerede er påbegyndt. Jeg er på side 65, fascineret og ikke mindst imponeret som altid, når jeg læser hans bøger. Jeg er ikke altid vildt begejstret (Kvinden og aben, 1996), men jeg imponeres til stadighed over den intense research, som må ligge til grund for hans talent for at formidle. Jeg har læst samtlige romaner og yndlingene er Fortællinger om natten og Forestilling om det tyvende århundrede, som var min jomfrurejse med Peter ved roret.
  • Anthony Burgess: Du skal æde din næste, som er læst og anbefalet af /many. En spøjs og foruroligende historie om en fremtid, som indebærer fortæring af overskudmennesker. Anthony Burgess er fader til A Clockwork Orange, som Stanley Kubrick filmatiserede i 1971. Den gør stadig indtryk. Den tager udgangspunkt i en ekskursion i ondskabens natur og Du skal æde din næste lyder også til at tage et opgør med menneskets grænser. Der er sikkert gru og rædsel i vente. Måske bare almindelig forargelse, men det er i orden med mig.
  • Inge Eriksen: En kvinde med hat, som læses på anbefaling fra Ella, som var vild med bogen. Det er godt nok for mig. Jeg må i gang.
  • John Irving: Slip bjørnene fri, bare fordi jeg kan. Jeg har aldrig fået læst hans debutroman, så det må være på tide. I bogsamlingen står de fleste af hans værker, men jeg mangler fortsat at få fingre i En bøn for Owen Meany og Om at redde Piggy Sneed, men det er vel bare et spørgsmål om tid.
  • Ib Michael: Paven af Indien og Troubadourens lærling. Begge bøger har befundet sig i bogskabet adskillige år, men jeg har – uvist af hvilke grunde – lidt svært ved at få startet på hans bøger. Jeg elsker dem, når jeg først er i gang, men det tager tid og der er altid en lille portion stædighed ind over, når det lykkes.

Skulle ordene slippe op, er der stadig tusinder og atter tusinder ulæste nede i bogskabet og ellers er det ferie og tid for selvforkælelse, så der kan også købes en bog eller to. Jeg modtager gerne anbefalinger på sommerlæsning – bare du ikke foreslår en krimi ;-)

Du vil sikkert også kunne lide