5

Åh suk…

Sikke dog en smuk morgen. Det regner, men det gør ingenting, for morgenen er stille og fredelig. Alle mand er under tag. Oline sover stadig. Hun får en fridag, for der er så meget, som skal klares denne onsdag. Hun var ikke utilfreds, da hun stod her i køkkenet klokken 8 og fik besked på, at hun gerne måtte smutte ind under dynen igen. Jeg glemte at sige det i går, så det var en af de gode overraskelser, syntes hun.

Jeg har kaffe i kruset og forude venter en arbejdsdag, som er krydret med aftaler spredt ud over dagens mange timer, men de mange afbræk giver de pauser, som jeg er alt for dårlig til at få holdt under normale omstændigheder. I dag bliver det til tvangspauser. Det er sikkert rigtigt godt. I hvert fald for mig.

Efteråret skal forøvrigt ikke have æren for de gyldne blade nederst i haven. Det er minérmøllen, som skal have skylden for dem. Kastanjen er angrebet. Jeg håber, at den overlever. Der er håb endnu. Lad møllene dø denne vinter og aldrig komme tilbage, siger jeg bare. Pokkers!

Minérmøllen er kommet fra Centraleuropa og har indtaget Danmark bid for bid. I lang tid gik Nordjylland fri, men det var en stakket frist og nu er mine smukke kastanjer altså angrebet. Træet overlever formentlig, men det vil se trist ud allerede tidligt på foråret og så er spørgsmålet, om det er til glæde eller ærgrelse.

Møllene lægger æg i bladene, som falder til jorden her i efteråret. Eneste chance for at minimere angrebene er, at man samler alle de nedfaldne blade sammen og destruerer dem. Jeg har mange, store og gamle kastanjer og dermed fast arbejde de næste mange måneder, hvis det er vejen frem. Åh, suk…

Du vil sikkert også kunne lide