50

Kærlighedsbrød eller verdens bedste brød uden anstrengelse

I går lykkedes det at bage det bedste brød, jeg længe har præsteret. At bage brød er en kombination af en lang række faktorer og deres orden er slet ikke ligegyldig, men det skal ikke ophøjes til stor kunst eller noget, der er svært, for det behøver det overhovedet ikke at være og i dette tilfælde var det dét ikke. Tværtom.

Brødet er bagt i en fransk, glaseret lerpotte med låg. Sådan én, som normalt rummer gode, langtidskogte gryderetter. Du har måske ikke sådan én stående på hylden, men jeg er nødt til at sige, at jeg er helt og aldeles sikker på, at noget af kunsten er, at jeg lægger låg på og på det vis holder på fugten i starten af bageprocessen.

Brødet kan bages i hvad som helst, som tåler ovnen. Det kunne sagtens være en støbejernsgryde med låg eller noget andet, der kan lukke fugten inde, mens brødet sætter sig. Faconen på formen er fuldstændig ligegyldig. Det handler om krummen, som bliver let og luftig, hvis du finder et låg og gør følgende…

Brødet er fedtfrit, men jeg smører altså formen, inden jeg kommer dejen i, så der ER fedt i et eller andet omfang, men ikke tilsat brødet som sådan.

Tag gode fem deciliter vand og opløs gær (en god stor ært, skal det fylde som) i vandet, inden du tilsætter to teskefulde salt sammen med en god teskefuld honning af den gode, flydende slags. Rør det hele sammen til saltet er opløst og tag så 600 gram hvedemel og rør en blød og lind dej, som skal føles lidt for våd.

Læg film over skålen og stil den i et uforstyrret hjørne, hvor den får lov til at hvile i taknemmelige fem timer, mens du snupper en omgang med hulahopringen, kræser for kæresten eller luger bedene i haven.

Efter timers lediggang er du ved at være klar til at give dejen lidt kærlighed, men kun lidt. Fjerlet og forsigtig kærlighed, dét er hvad vi skal have fat i.

Dejen er nu hævet godt og solidt og er luftfyldt og så tynd, at du tænker, at det er helt umuligt at gøre noget som helst med den. Det er ikke sandt. Strø rigelig mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud på bordet. Forsigtigt er kodeordet. Ikke noget med at ælte. Ikke tale om og gør du det, er du selv uden om, at taget falder ned om ørerne på dig, mens Helvedes flammer slikker dig om anklerne.

Når dejen ligger der og flyder midt i melhavet, tager du og gnider rigelig mel ind i hænderne og så folder du simpelthen dej ind over dej. Tre gange. Ikke mere. Og lader den ligge. Tænd ovnen og sæt din form ind i den. Vent på, at ovnen rammer 210 grader. Når den gør de, har dejen vel hvilet en halv times tid og nu tager du forsigtigt formen ud af ovnen og smører den. Det er nemt, for den er brandvarm og smør smelter og løber selv på plads i alle hjørner og sprækker. Den slags kan vi lide.

Tag dejen med forsigtig kærlighed og placér den i formen – og dette bedst uden at brænde dig – læg låg på og sæt brødet i ovnen. Lad det bage med låg 20-25 minutter og fjern så låget og giv brødet de sidste 15-20 minutter til at etablere sprød og gylden skorpe. Tag det ud af ovnen og ud af formen og lad det køle af på en rist, men husk at det smager helt igennem fantastisk, mens det stadig er lunt.

I dag ligger den sidste halvdel at mit brød i en plastpose i min brødskuffe. Det er stadig fuldstændigt blødt og luftigt. Så er der noget ved at bage kærlighedsbrød.

PS – du kan sagtens drysse brødet med krydderurter og ekstra salt, hvis du skulle synes, at det er genialt. Eller hælde oliven ned på toppen af dejen, inden du bager den. Eller soltørrede tomater. Eller…

Du vil sikkert også kunne lide