17

Hækling, en ekstremsport

Jeg holder meget af at hækle. Først lærte jeg at strikke. Derefter kom hækling til. Jeg har aldrig sluppet nogen af delene, men strik er klart det foretrukne håndarbejde og det handler dybest set om, at det kan gøres, uden jeg nogensinde behøver kigge på arbejdet. Det ligger i hænderne og glider bare automatisk ud gennem fingrene.

Helt sådan har jeg det ikke med hæklingen. Måske handler det bare om rutine, men jeg har hele tiden behov for at kigge på et hækletøj. Til gengæld er jeg vild med den frihed, der ligger i at hækle for mig. Jeg er langt mere kreativ og friheds-søgende, når jeg hækler. Jeg strikker altid anarkistisk og aldrig nogensinde regelret, men når jeg hækler, bliver jeg for alvor legesyg, når jeg ingen opskrift følger. Det er nemt at lege med en hæklenål i hånden.

Jeg leger ikke nedenfor. Jeg hækler efter opskrift og jeg er faktisk slet ikke tilfreds. Altså med opskriften… eller mig …

Hækling

Opskriften er volapyk for mig. Den indledes også med en fejl. En stor én. Jeg gætter og fordi jeg er dreven og erfaren (40 år) hækler, lykkes det sagtens i kombination med at nær-studere fotos, men vi skal vel ikke hver især opfinde vores eget hækle-sprog? Hvis vi skal og gør det, bliver idéen med at standardisere ligegyldig og lige så gammel jeg er, lige så gammel og ældre er erfaringen med, at standardisering virker.

Måske unge, nye hæklere bare kaster sig over opskriften og måske den fungerer for dem. Måske det bare er mig, der er en gammel, gnaven kone, som insisterer på, at de gode gamle dage var så meget bedre. Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at volapyk taler jeg ikke endnu, men måske jeg skulle tage og lære det. Altså når jeg er færdig med den helt store oprydning i klædeskabet, som er skemalagt for i dag.

Søde søndag, vær god mod mig :-)

Du vil sikkert også kunne lide

17 kommentarer

 • Avatar
  Svar
  Sole
  13. april 2014 at 18:10

  Jeg elsker at hækle, mangler meget i teknikker, men pyt, det går alligevel. Lige nu har jeg taget bøllehatten op igen og har hæklet nogle stykker til veninder med små børn OG deres dukker. De matcher og er åbenbart et hit ;-)
   

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   14. april 2014 at 07:36

   Jeg ved nu heller ikke, hvor teknisk dygtig jeg er, men det virker da ;-)

   Jeg synes, at det er hyggeligt og sjovt at hækle ind imellem, men jeg strikker jo allermest :-)

 • Avatar
  Svar
  Christina
  13. april 2014 at 13:59

  Det ser super fint ud Liselotte – og fin farve du har valgt. 
  jeg er spændt på at se det endelig resultat :-)

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 15:43

   Jeg er også spændt Christina. Det tager sikkert lidt tid, for hækling og latente tennisalbuer er ikke gode venner ;-)

 • Avatar
  Svar
  birthe sonnenborg
  13. april 2014 at 13:48

  undskyld Liselotte, men kunne lade være

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 15:42

   De er altså skønne… og jeg har vist allerede fået en bestilling Birthe ;-)

   • Avatar
    Svar
    birthe sonnenborg
    13. april 2014 at 21:43

    rigtig god arbejdslyst

 • Avatar
  Svar
  Kristine
  13. april 2014 at 13:11

  Jeg er helt enig med dig i, at det er bedst at holde fast i standardisering/fagsprog fremfor selv at opfinde ord, udtryk og tegn, når man enten ikke kender det korrekte eller ikke vil gøre sig den umage at finde det. Det er især slemt, hvis der anvendes et begreb, der allerede har en entydig betydning, på en anden måde end den oprindelige. F.eks. anvender du i din opskrift på Sommersky det engelske ord “steeks” i betydningen hækle/klippeteknikken, hvilket er forkert, da “steeks” i engelsk strikkefagsprog betyder opklipsmasker, men sådan er der så meget.
  God søndag og oprydning

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 13:36

   Der er jo en grund til, at jeg ikke lever af at lave strikkeopskrifter Kristine, men forærer dem væk helt og aldeles gratis for at glæde ;-)

 • Avatar
  Svar
  Christina
  13. april 2014 at 12:06

  Jeg er  i gang med samme projekt (tror jeg). Jeg fandt et diagram fra en anden opskrift på Ravelry som jeg varmt kan anbefale. Resultatet bliver SÅ fint! 

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 13:33

   Jeg synes, at det ser ud til at blive rigtig fint Christina :-)

   • Avatar
    Svar
    annhelen
    14. april 2014 at 06:11

    Hei dere:-)
    Er det Top 4 dere har begynt på? Jeg har så lyst til å prøve, men med så avansert hekling må jeg si som Pippi: – Det har jeg aldri gjort før, så det tror jeg sikkert at jeg kan:-) Må nok søke hjelp i nabolaget mitt – men om det fantes et diagram på Ravelry, så blir jeg kjempeglad for en lenke:-)

    • Liselotte
     Svar
     Liselotte
     14. april 2014 at 07:35

     Ja, det er det. Jeg synes, at ordene til at beskrive lapperne er forvirrende og direkte misvisende, så jeg gættede og endte med at få samme resultat, som andre har fået. Jeg satser på, at det så er korrekt og jeg ville også gerne have haft et diagram. For nogle år siden lærte jeg mig selv at læse diagrammer og det gør bare hækling til en leg :-)

 • Avatar
  Svar
  Aslaug Mørk
  13. april 2014 at 11:06

  Jeg holder også meget af at hækle. Men strikkepindene kom også først her. Faktisk har jeg “kun” hæklet i omkring 10 år, men hæklenålen er ved at få overtaget her hos mig efterhånden.
  Ærgeligt med opskrifter, der driller – håber du får styr på volapykken….når du har ryddet op ;)

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 13:32

   Jeg tror, at jeg har fået styr på det Aslaug :-)

 • Avatar
  Svar
  Helle
  13. april 2014 at 10:43

  Det ser ellers fint ud, det du laver ihvertfald fra den vinkel du har taget billedet i. 
  Apropos volapyk så prøv at læse Flemming Jensens bøger, den mand kan noget helt specielt med de ord ! 
  Go søndag 
  kh Helle 

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   13. april 2014 at 13:31

   Det bliver skam rigtig fint Helle :-)

  Byd gerne ind