13

Tør du steame dit strik?

“Tør du steame dit strik?”, spurgte jeg mig selv i går, inden jeg selvfølgelig gjorde det, for sådan er jeg. Dumdristig og en chancerytter, når det altså alene er mine egne ting eller mig selv, jeg kan gøre skade på.

Ellers er jeg ikke. Faktisk ikke det mindste. Jeg er vel nærmest sådan lidt en tryghedsnarkoman, der ikke tager chancer, medmindre jeg tvinges. Jeg passer på alle mine mennesker og dyr. Sådan er jeg.

I går greb jeg nu alligevel steameren, vi har stående. En heftig sag, som virkelig afgiver nogle VARME dampe, som på et øjeblik kan glatte selv det mest genstridige stykke hør.

Jeg måtte bare prøve …

Jeg skrev jo i går lidt om, hvordan min strikkefasthed har ændret sig de senere år. Mange års slid, qua mit arbejde som tegnsprogstolk, er ved at have sat sine spor. Hænder og fingre er trætte og ikke mere villige til at holde stramt eller kontinuerligt omkring garn og pinde. Derfor kan nogle af mine strik ikke længere indgå som eksempler på sirlig og ensartet strik.

Det gør sådan set ingenting, for jeg er jo særligt glad for den rå lammeuld, som er så tilgivende, når den vaskes første gang. Så lægger maskerne sig pænt og ordentlig og det ser ud, som jeg har været en virkelig dygtig strikker. Jeg lever sagtens med, at der er tegn på, at det er håndstrik og jeg kan snildt enes med lidt skæve masker. Jeg er ikke på den måde perfektionist. Vel nærmest det modsatte.

Jeg kan overse en fejl for ikke at skulle trevle op. Jeg lever problemløst med cardigans med fejl i det mønsterstrikkede bærestykke, en vildfaren vrangmaske eller to ærmer, der ikke er helt og aldeles symmetriske. Det går nok, er mit motto, men denne udgave af Siri generede mig alligevel med sine ujævne masker, så frem kom steameren.

Det hjalp!

Tør du steame dit strik?

Jeg var spændt, men kunne se, at det gjorde en forskel

Næsten øjeblikkelig kunne jeg se, at det gjorde en stor forskel, da jeg dampede den. På trods af en vask og liggende tørring, havde den ikke rettet sig, så nu skulle damp altså afprøves og det virkede. Langt de fleste masker faldt på plads, efterhånden som jeg flyttede steameren over trøjens dele.

Tør du steame dit strik?

Særligt på de glatstrikkede stykker, kunne jeg se forskellen, men også det mønstrede bærestykke forandrede sig. Garnets fibre rejste sig og det strikkede blev lige det tættere, der gjorde, at det så mere rigtigt ud.

Var dampen ikke for varm?

Nej, dampen var brændende varm og intet tog skade af den varme damp, for som med alt andet omkring ulden gælder det bare om, at du lader det i fred, mens du “koger” det.

Jeg dampede trøjen, mens den lå fladt på mit strygebræt, men den kunne have hængt på bøjle. Jeg føler bare, at jeg har bedre styr på processen, når det ligger foran mig. Det samme gælder, hvis jeg glatter strik med mit dampstrygejern. Ned at ligge foran mig.

Når jeg var færdig med at dampe et stykke af trøjen, lod jeg den ligge, til den var kølet af og det værste fugt havde forladt den. Så flyttede jeg forsigtigt trøjen, så jeg kunne dampe næste stykke af den og så fremdeles. Til sidst blev den forsigtigt hængt på bøjle for at dampe helt af.

Altså ikke noget med at håndtere den ud over det absolut nødvendige undervejs i processen.

Sikke et fint resultat. Nu ligner den det, jeg synes den skal; en håndstrik strikket af en meget erfaren strikker. Mig.

Vil jeg anbefale dig at dampe dit strik?

Nej, det vil jeg ikke. Jeg vil aldeles ikke anbefale nogen noget som helst på den front, for jeg er fuldstændig frygtløs når det kommer til den slags. Jeg er sådan et menneske, som aldrig ærgrer mig. Heller ikke over en strik, det potentielt kunne være krøbet til børnestørrelse eller det der er værre.

Jeg er fuld af troen på, at det kan jeg sagtens. Lidt som Pippi. Vi er selvsikre og vi tør. For det meste går det godt. Når det ikke gør, glemmer vi det hurtigt og haster videre ud på nye eventyr.

Hvis du er en Annika, skal du ikke gøre det, men ligner du mig og Pippi, kan du jo se, om du tør ;-)

 

- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.

Du vil sikkert også kunne lide