31

Med al ønskelig tydelighed

Et tjek hos Forsyningsvirksomhederne viser, at vores forbrug er faldet med 86%.

Det er så meget, at det naturligt nok vækker undren, men ikke her. Vi vidste godt, at Alexander kostede energi på mere end en front.

Et liv med mange fysiske udfordringer fordrede meget energi, for der skulle være tilstrækkeligt varmt til en udsat krop, som ikke selv var i stand til at temperaturregulere, der skulle vaskes ekstra meget tøj, klude og andet, fordi der ganske enkelt gik meget mere til, end der gør hos normale familier. De tre til fire maskiner vasketøj, jeg for mindre end et år siden havde som daglig dont, er hvad jeg vasker på ugeplan nu. Der er ikke længere en loftslift, som konstant skulle stå og lade, for at være klar til brug og sådan kunne jeg fortsætte remsen, som viser, at det ikke er for sjov, at vi altid har fastholdt, at det dyreste vi nogensinde gjorde var, da vi valgte at få børn. Vi fik et af de specielle og fordi hans liv viste sig at være helt anderledes, end det de fleste andre lever, kostede det på så utroligt mange fronter.

Mange kigger en smule skævt til de tilskud, som kan erhverves, hvis man har specielle behov. Jeg har altid syntes, at det var rimeligt, for jeg levede med et liv, som krævede så mange ekstra hensyn, at det kostede i alle livets henseender og ikke mindst økonomisk. De tilskud vi fik til blandt andet vores regning hos Forsyningsvirksomhederne dækkede end ikke en brøkdel af de udgifter vi havde, for træer vokser ikke ind i himlen og i dag fik jeg sandelig syn for sagen.

Jeg kan kun ærgre mig over, at sagsbehandlere syntes, at de ville bruge så meget energi på at prøve at barbere i de samme tilskud, så de fordrede personligt fremmøde med dokumentation for både det ene og det andet, hver eneste gang tiden til genforhandling af merudgifter kom. Vi følte hver gang, at vi sad anklaget, for at prøve på at snyde systemet. Vi skulle bruge en tid vi ikke havde på at fremskaffe dokumentation, skrive begrundelser, sværge på Bibel og Fædreland og i det hele taget investere en energi, som var meget svær at mobilisere med den hverdag vi også skulle leve i og med og når det var gjort, blev det hele alligevel fejet af bordet og så tog de den endelige beslutning om, hvad de fandt rimeligt.

Sendte jeg dem dagsaktuel dokumentation, for hvor meget vores energiforbrug er faldet, ville de arkivere det lodret, for de ønsker kun én sandhed og det er den, de selv konstruerer. De endeløs diskussioner omkring merudgifter var frugtesløse, for de var hverken til at hugge eller stikke i, men de sidste tal viser med al ønskelig tydelighed, at der aldrig nogensinde var tale om forsøg på at snyde systemet, men derimod en økonomi, som ind imellem var tyndslidt af uforudsete eller voldsomt store udgifter, som udelukkende kunne tilskrives Alexanders medfødte handicap.

Jeg kan stille sidde og føle en lettelse brede sig til hele kroppen. Jeg har ikke længere nødig at gå tiggergang. Jeg kan klare mig selv og jeg gør det. Jeg ville ønske, at det var sådan for alle mennesker. Det er ikke realistisk, men det næstbedste ville være, at de mennesker ikke behøvede ydmyge sig. At der var plads til forståelse, rummelighed og accept fremfor kassetænkning og besparelser alle de steder, hvor det gør allermest ondt. Jeg ville ønske, at Alexanders død gjorde en forskel.

Jeg lever fint uden en tredje Limfjordsforbindelse, hvis politikerne til gengæld lover, at det kommer de som trænger til gode.

Du vil sikkert også kunne lide