32

Det tabte land

Ella, Oline og jeg havde valgt at henlægge lørdagens kulturelle føde til Randers, så vi tog af sted hjemmefra i højt humør og forventningsfulde var vi, for vi havde valgt, at vi skulle nå at se udstillingen Det tabte land med billeder af Poul Anker Bech, en hjemmefødning med solide rødder plantet i den Vendsysselske muld.

Både Ella og jeg er begejstrede for hans billeder og her var en chance for at se alle hans største værker samlet på ét sted. Største værker som i fysisk største værker. Billederne er gerne 2 x 3,5 meter. Elleve værker i alt. Nogle af dem både to- og tredelte værker og nogle af dem aldrig vist samlet før.

Nedenfor er et af mine yndlingsbilleder; Sommernat. Billedet er ét af de tre, som tilsammen danner udstillingens hovedværk, Det tabte land.

Jeg holder af det, fordi det så præcist skildrer de lyse, endeløse sommernætter, som er kulminationen på den længsel, han beskriver ovenfor. De varme, lyse nætter, hvor man kan opleve den lykkefølelse, som kun kommer forbi i glimt. Vågne sommernætter med lys og kærlighed. Sommeren er kun lige begyndt og alligevel ved man godt, at den er slut, inden man når at blinke. Livseliksir. Nydelse. Lykke. Øjeblikke af fuldkommenhed. Dét minder dette billede mig om findes, hvis man er opmærksom.

Jeg er også fuld af hans beundring over hans sublime teknik. Hans billeder er naturtro. På afstand er de imponerende præcise skildringer af noget, der i mistænkelig grad ligner virkeligheden. Han er lodden og kraftfuld, når han maler. Resultatet er imponerende.

Oline skulle se hans billeder for første gang. Hun kunne lide dem. Det er altid spændende at introducere andre for kunst, for ingen kan vide, om det dur og rykker ved noget som helst.

Efterårsmail fra en kabeltromle var også et af de billeder, som krævede fordybelse.

Poul Anker Bech døde den 7. oktober 2009. Han havde mistet sin kone nogle år forinden og en progredierende øjensygdom gjorde livet alt for svært. Han valgte selv, at livet skulle ende. Det er vel meget passende, at han selv traf beslutningen, nu hvor  han alligevel havde brugt en stor del af sit liv på at iscenesætte virkeligheden.

Jeg kan på det varmeste anbefale, at du skynder dig forbi Randers Kunstmuseum og ser Det tabte land. Udstillingen har sidste dag den 20. februar, så det er nu, hvis…

Du vil sikkert også kunne lide