12

Fra jord til bord

I min have vokser ikke mange forårsblomster. Faktisk ligner den slet ikke den gamle bondehave, den egentlig er. Det har den sikkert gjort i fordums tider, men ikke i min. Vi overtog en græsplæne. Ikke andet. En græsplæne og en stak frugttræer, et tørrestativ og en flagstang. Den tidligere ejer syntes, at haven var en plage. Den er omfangsrig og derfor blev det meste forvandlet til græsplæne, så ugens motion var sikret, når han håndskubbede sig gennem næsten totusinde kvadratmeter græs.

Vi var yngre dengang haven havnede i vores turban. Kræfterne var flere og energien var i top. Vi havde to børn, en travl hverdag, men også lysten til at forme fremtiden, så vi nedlagde bede, fældede træer, anlagde stor køkkenhave, byggede bålplads og anlagde væksthus. Vi formede et stort krydderurtebed og vi byggede en stor terrasse med masser af blomsterkrukker. Vi byggede også et mindre staudebed, for lugning har aldrig været vores favoritdisciplin. Lidt, men godt, var mottoet og det har fungeret fint.

Forårsløgene er jeg aldrig nået til. De få, som overlevede den tidligere ejers omlægning fra have til græs, kommer kun sporadisk og helt i eget tempo.

Nogle år er jeg heldig og finder en dejlig stak tulipaner. Andre år er der ikke én eneste.

I år er der en fin stak. Sprøde, knasende og friske stod de i morges, da jeg kom forbi. De står et sted, hvor ingen ser. Ingen har glæde af dem, medmindre de kommer med indenfor, så selvfølgelig knækkede de halsen. Jeg kunne se dem sprede lidt påske, for de er unægtelig lidt gule, hvilket kun sjældent kommer indenfor i mit hjem, når det gælder blomster.

Det lufter lidt i haven, men endnu en dejlig solskinsdag er i sin vorden. Det er der ikke tvivl om. Det er allerede lunt derude og jeg har en idé om, at vi endelig når til at rydde lidt op og forberede, så der igen er rart at være.

Jeg har ingen planer. Jeg har intentioner om, at vi skal hygge os i eget tempo. Opgaver som lugning, terrasserengøring og krydderurteklip har det med ikke at forsvinde uden varsel, så mon ikke det venter, hvis jeg gør? Jeg tror det.

Søndag er mor på visit. Søndag er udeliv i adstadigt tempo og grillet lam, god salat og sol på kinderne. Søndag er i orden med mig, kan jeg mærke.

Du vil sikkert også kunne lide