43

Sådan samler jeg masker op til forkanter

Der er flere både her og ude på facebook, som beder om at se bagsiden af trøjekanten, efter jeg har hæklet og strikket kanter. Det skal I selvfølgelig have lejlighed til. Den ser ud som følger…

Bagsiden

Jeg har hæklet med grønt garn. Siden er kanten klippet op – efter denne metode – og som de andre gange, forsvinder de små trådender på magisk vis ind i kanten, når man begynder at arbejde med strikken.

Da jeg var færdig med at klippe op, valgte jeg denne gang at hente masker lidt længere inde på trøjen, end jeg tidligere har gjort. Tidligere har jeg samlet op lige indenfor rækken af fastmasker, men denne gang har jeg flyttet mit tre masker ind, for at gøre trøjen en anelse mindre og desuden giver dette også en smuk og lidt bredere kant, som kan stikkes fast til bagsiden med en tynd tråd.

Hvordan gør jeg?

Jeg starter med at finde den maske, jeg gerne vil lægge min kant omkring. Når jeg har fundet den, bukker jeg strikken omkring denne maske, så den ligger i min venstre hånd, som et smukt bånd, der er nemt at følge, når maskerne efterfølgende skal samles op.

Jeg tager mit garn – denne gang et stykke blåt, så du kan se, hvad jeg laver – og stikker min nål gennem begge ben på den maske, jeg vil strikke kant op omkring og henter garnet op gennem maskelænkerne, som du kan se. Sådan fortsætter jeg, indtil alle masker er samlet op, men jeg strikker kun masker op i 3 ud af 4 rækker/masker. Altså samler tre op, springer en over. Samler tre op, springer en over… og så videre.

Dette gør jeg for at sikre, at kanten lægger sig pænt og ikke bliver for løs og kommer til at flagre.

lordag 005

Når jeg er færdig med at samle masker op, strikker jeg den valgte kant. I går var det en smal stribe retriller, men det kunne i princippet være hvad som helst. Knaphullerne placererede jeg kun på det øverste stykke af cardiganen, fordi jeg ved, at jeg altid kun knapper toppen alligevel, men det kan man jo gøre, som man vil.

Vupti… en sweater er forvandlet til en cardigan. Skønt :-)

Du vil sikkert også kunne lide

43 kommentarer

 • Svar
  I mål med Weatherman af Slagt en hellig ko
  16. januar 2019 at 15:43

  […] men det kan ikke gentages for tit, så metoden jeg bruger, har jeg skrevet en del om lige her og her viser jeg, hvordan jeg samler masker op efterfølgende til kanten på […]

 • Avatar
  Svar
  Karin Kildahl Torp
  19. marts 2017 at 12:47

  Hækler og klipper du i al slags garn eller kun i uld som “filter” lidt?

 • Avatar
  Svar
  hanne
  1. marts 2016 at 13:04

  Tusind tak for en fantastisk god idé. Kan den måske også bruges, når man skal lave halskant, så man er fri for at sy på maskine.
  Hanne

 • Avatar
  Svar
  Hanne
  1. marts 2016 at 11:45

  Hvor er det smart. Kan man bruge samme teknik til halskanten.
  Jeg er mere tryg ved denne teknik, end at bruge symaskinen – og så ser det faktisk også bedre ud.
  Hanne

 • Svar
  Strikket forkant på Bella cardigan | Små tanker fra en kreativ løbemor
  11. september 2014 at 12:16

  […] Men jeg tror måske, at det nu er lykkes mig at strikke en vellykket kant på denne Bella cardigan. Jeg fandt hjælp via bloggen Slagt en hellig ko (her). […]

 • Avatar
  Svar
  Birgitte Hylander Andreassen
  29. juli 2013 at 21:00

  Dette har jeg altid gjort, min mor lærte det for mange år siden. Endnu har jeg dog ikke prøvet at sy og klippe, tør simpel hen ikke.
   
   

 • Avatar
  Svar
  Ilse Aranti
  7. maj 2013 at 13:12

  Tusind tak Liselotte for at dele denne hækleklippeteknik. Nu kan jeg minsandten også finde ud af at klippe strik op og lave kant med denne lette metode. :-)

 • Avatar
  Svar
  Mette
  6. maj 2013 at 15:53

  Kan det passe, Katie Davies strikker en slags sandwich, der pakker den klippede kant ind? Det synes jeg ikke, du gør – og dit ser meget lettere og ikke mindst bedre ud.

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   6. maj 2013 at 17:18

   Det gør hun vist, men jeg er ikke så vild med den kant, fordi den bliver temmelig kraftig. Denne er enklere og lettere og det synes jeg passer til det meste strik :-)

 • Avatar
  Svar
  Anne Marie
  4. maj 2013 at 15:03

  Hej 
  tak for fifet, du er sku en sej strikke og jeg er vild med at se ind til dig. 

 • Avatar
  Svar
  Helle
  4. maj 2013 at 14:31

  Det er en skøn ide, som jeg må prøve en dag. Jeg har selv haft tennisalbue, og har strikket alligevel. Det kan lade sig gøre.
  Liselotte, 1000 tak for din dejlige, optimistiske og ikke mindst inspirerende blog. Jeg nyder en hver dag.

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 15:35

   Tak for din dejlige kommentar, Helle – og ja, heldigvis må man godt strikke med tennisalbuer :-)

   • Avatar
    Svar
    Helle
    4. maj 2013 at 19:40

    Ja, ellers ville det hele blive lidt trist. Jeg har altid strik med i baghovedet.

 • Avatar
  Svar
  Dell
  4. maj 2013 at 13:03

  Du skriver: som kan stikkes fast til bagsiden med en tynd tråd.
  Betyder det ikke du vil hæfte kanten ind med en nål og tråd, eller mener du strikke – for hvordan vil du gøre det. Dejligt med fif og ideer der gør tingene sjoverere og lettere.

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 15:35

   Jeg hæfter/syr kanten til strikken med en fin tråd, men det er faktisk ikke nødvendigt, fordi den automatisk lægger sig meget pænt :-)

 • Avatar
  Svar
  Karin - Abildjyden
  4. maj 2013 at 11:16

  Dejligt at følge en trøje fra den første maske til det færdige resultat.
  Jeg savner strikkepindende…. Jeg skal prøve igen, det er jeg blevet opfordret til, det siges os med kroniske tennisalbuer godt kan strikke, trods forbuddet fra lægen, dengang for mange år siden da diagnosen blev stillet, husk på det var en mand. Har hørt, det jeg skal strikke skal kunne være på rundpinde, og kun rundpinde, ikke 4 pinde/strømper/ærmer. Så tankerne er i gang, altså kun tankerne.
  Ønsker dig/jer en fantastisk weekend. 

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 12:41

   Kære Karin, jeg fik at vide, at jeg sagtens kunne strikke MED tennisalbuer. Jeg skulle bare sørge for at finde hvile, så albuerne ikke belastes og det løste jeg, da det var værst, med puder under albuerne. Det gik snildt og jeg nød, at jeg kunne foretage mig lidt :-)

   PS – jeg strikker aldrig på jumper-pinde. Det tror jeg egentlig kun jeg gjorde, indtil jeg fik min første rundpind i hånden som 10-årig. Siden har jeg kun strikket på rundpinde, men jeg er altså også en doven skrædder, så jeg springer altid over, hvor gærdet er lavest ;-)

   • Avatar
    Svar
    Karin - Abildjyden
    4. maj 2013 at 15:24

    Dejligt at hører andre har fået modsatrettet svar, og det fungere. Tusind tak for din fortælling.
    Nu tænker jeg så lige, strikker du så sokker på rundpind? – Hvis hvordan? Eller det er så det eneste jeg ikke kommer til at strikke. Måske har du et fif til hælen. Der var altid gang i flere/mange par i efteråret. Det var til pakkekalender, adventgaver, pakkelegs gaver etc.
    Jeg har savnet, og savner stadig at have noget i hænderne når jeg er til foredrag, til kaffe hygge, eller bare når jeg sidder stille. Noget hvor jeg samtidig kan være social, lytter til lydbøger eller lignende, bare bruge hænderne til det jeg holder af.
    Strikke er jo præcis som at cykle, har man lært det, så glemmer man det ikke ;-)

    • Liselotte
     Svar
     Liselotte
     4. maj 2013 at 15:34

     Sokker strikker jeg på strømpe-pinde. Mange hader strømpepinde, men jeg elsker dem altså. Måske fordi de var det allerførste, jeg lærte at strikke med :-)

     • Avatar
      Karin - Abildjyden
      4. maj 2013 at 15:38

      Okay. Det var på strømpepindene det gik galt for mig første gang, og alt for mange gange efterfølgende. Desværre.
      Jeg må holder mig til det der kan klares på rundpinde ;-)

 • Avatar
  Svar
  Annegrete Olesen
  4. maj 2013 at 10:10

  Nå, så du kunne godt nænne at klippe tigermis trøjen op. ( har jo strikket en næsten magen til) Men det er jo også tit meget mere anvendeligt med en cardigan. Er lige nu igang med cardigan, som strikkes frem og tilbage med de lange vrangpinde. Men må snart prøve hækle- tricket.

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 12:38

   Jeg er meget mere til cardigan eller trøje, så det skal nok vise sig at være en god beslutning :-)

 • Avatar
  Svar
  FrkFrisk
  4. maj 2013 at 10:06

  Tusind tak for DIY – nu har du snakket og vist så tilpas mange gange at jeg tør selv! :-) Selvom alt i mig skriger mod at klippe i strik! Tusind tak for hyggelig blog, strikkeriet er mine yndlings indlæg og alt bageriet er ‘hade’-emner (de frister alt alt for meget!!!)
  God weekend!

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 12:38

   Tak for din søde kommentar om bloggen og selvfølgelig tør du :-)

 • Avatar
  Svar
  gittesp
  4. maj 2013 at 09:59

  Det ser lækkert ud – og giver jo pludselig en masse muligheder… men ak (og jeg er håndarbejdslærer shyzzz) har stadig ikke helt forstået hvordan du hækler – og hvordan det hindrer maskerne i at løbe? 
  Forklaringen til linket du forleden henviste til, lå ikke lige til mit højreben!
  God dag

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 12:36

   Jeg er sikker på, at du bare skal prøve det Gitte :-)

 • Avatar
  Svar
  Pernille
  4. maj 2013 at 09:53

  Jeg kan godt lide du lige har tilføjet den grønne række på bagsiden. Det giver lige det ekstra der gør det hele så fint :)

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:54

   Det er jo detaljen, man kun selv kender, men det gør godt at have den, Pernille :-)

 • Avatar
  Svar
  Inge-Lise Mejlgård
  4. maj 2013 at 09:45

  Ser SÅ lækkert ud…tusind tak for info….det er en meget flot måde, at færdiggøre strik på….det vil jeg altså prøve…god dag til dig og dine…

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:53

   Tak Inge-Lise og i lige måde – god dag :-)

 • Avatar
  Svar
  Lisbeth Vissing
  4. maj 2013 at 09:41

  Tusind tak for at du viser det. Det er super godt og let forståeligt.
  blot et lille spørgsmål : når du hækler maskerne op inden opklip. hækler du så i begge ben i en maske, eller et ben i hver maske? 
  Håber du kan forstå spørgsmålet. Jeg kan ikke lige gennemskue om det gør en forskel.
  men tusind tak for inspiration og læring.
  knus fra mig.

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:51

   Godt spørgsmål, Lisbeth. I går, da jeg var i gang, kommenterede Lone pludselig på, at jeg bare hæklede om de to ben i samme maske og hun mente, at det skulle være om et ben i hver maske (altså omkring to masker), så jeg blev nervøs og trævlede op og gjorde, som hun sagde. Om det har betydning, er jeg meget i tvivl om, men jeg har tænke mig at efterprøve det senere. Lige nu hækler jeg bare videre med et ben fra hver maske :-)

   • Avatar
    Svar
    Lisbeth Vissing
    4. maj 2013 at 19:53

    Tak skal du have, jeg laver også lige et par prøver.
     

 • Avatar
  Svar
  Conny
  4. maj 2013 at 09:33

  Det ser mere omgængeligt ud end de ret tykke sandwichkanter, Kate Davies viser – og så er det jo lige pludselig rigtig smart med grønne hæklede kanter. Tak :)

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:49

   Det er nemlig rigtig smart, Conny :-)

 • Avatar
  Svar
  Berit
  4. maj 2013 at 09:22

  Hvor ser det godt ud ;-) Må se om man ikke kan finde ud af, at gøre dig efter..eller ligende ;-) Mange tak for en virkelig god inspiration til strikketøjet ;-) Fortsat god dag
  Kh Berit

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:28

   Selv tak og en god dag til dig, Berit :-)

 • Avatar
  Svar
  Inge
  4. maj 2013 at 09:13

  Hvor ser det ondt og legende let ud .. Når man kan og har tæften …. Skønt med inspiration til forvanlinger :) god lørdag i det Nordjyske. 
  Kh Inge 

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. maj 2013 at 09:28

   Tak og god dag til dig, Inge :-)

   • Avatar
    Svar
    Inge
    4. maj 2013 at 10:33

    Der skulle for pokker stå : ser godt og legende let …. Sikke noget ;) 

  • Avatar
   Svar
   Grete
   15. maj 2013 at 10:25

   Tak for denne måde at dele rundstrikket trøjer mv. på.
   Jeg mener at have set, du har lagt en video ind, hvor du viser, hvordan man hækler, inden trøjen klippes op. Kan du linke til denne video?
   Hav en god dag!
   Grete

   • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    15. maj 2013 at 11:40

    Kære Grete, prøv at tage et ekstra kig oppe i indlægget, hvor der er linket :-)

  Byd gerne ind