15

Kvædemarmelade

Kvædemarmelade på vej

To kilo uvillige og vrantne kvæder halveret, kvarteret og hugget til pindebrænde i selskab med skal af citron, vanillestænger i rigelige portioner, saft fra en sur citron fik lov til at koge på mit ildsted en times tid eller to. Til sidst blev det blendet næsten glat og i kom et lille kilo rørsukker efterfulgt af stille boblen, til jeg var tilfreds.

Hver gang jeg tager tilløb til kvæder, husker jeg, at de er den sejeste og fineste frugt jeg kender. De kender ingen nåde. Der er arbejde i dem. Man skal ikke være svag i hverken fysik eller ånd, når man tager hul på dem. De er hårde som sten, seje at skære i stykker og gerne underligt nærige med den smukke og særegne aroma, de besidder. Det er svært at bevare troen.

Man skal ikke give op. Belønningen venter i sidste ende i form af smukke, velduftende og utroligt velsmagende sylterier. I dette tilfælde en smuk, ensartet mos, som duftede af 1001 nat, mens den stod og kogte ind til en tyk, vidunderlig og meget sanselig oplevelse.

Kvædemarmelade

Omtrent det hele blev hældt på glas og nu er der den dejligste kvædemarmelade med smukke fregner af vanillekorn på lager til ostemad og andet godt. En lille rest forvandles til frugtlæder.

Der er mere, hvor det kom fra…

Kvæder

Jeg bliver ikke kvæde-løs lige foreløbig, så der kan fortsat udvides med den kvæde-chutney, jeg drømmer om. Den syrlige og stærke ledsager til vinterens skønne og kraftige gryderetter, stege og fjerkræ.

Det bliver ikke i dag. I dag er reserveret til strik. Det er godt.

Du vil sikkert også kunne lide