15

Moskuskatost i godt selskab

Kombinationen af lavendler og Muskatost er helt og aldeles besnærende. Tilfældigheder har gjort, at katosten har indtaget min have og jeg er taknemmelig for, at det er sådan. Hvordan kan man være andet…

Katost og lavendel

Lyserøde skyer kombineret med sarte og stolte lilla lavendler er helt eminent og jeg bliver ikke træt af at beundre dem. I år har de sneget sig ind i krydderurtebedet lige udenfor mit vindue, så jeg har udsigt til de smukkeste blomster, mens jeg skriver dette.

Katost og lavendel

Jeg har fundet ud af, at Katosten er en gammel staude, som altid har været at finde i de tidlige bondehaver, så den passer jo svært godt ind lige her, men den findes også vildtvoksende mange steder.

Muskatosten, som er den, som blomstrer så flittigt i mit bed, er en flerårig staude, som nogle år blomstrer så rigt, at den udsulter sig selv og dør til efteråret. Jeg håber ikke det er tilfældet i år, for jeg er vild med den og blomsterrigdommen er overvældende. Forøvrigt er den i familie med stokroserne, som forhåbentligt blomstrer næste sommer.

Hvid KatostDer findes en underart af moskuskatost, Malva moschata ssp. alba, med helt hvide blomster og hvidt pollen. Den er meget smuk og måske jeg skal på jagt efter den også, for den ville også klæde min have vældigt.

Bierne er vilde med Muskatosten. Nektaren må være sød og rigelig, for de sværmer tæt i og omkring planterne. Jeg kan sidde i timevis ude på stien og iagttage insekterne, når de henter nektar og pollen derfor klæber tungt til deres i forvejen sommertunge kroppe. De kan næsten ikke lette efter et besøg i blomsterne.

Nok er det gråvejr. Solen er ikke at se nogen steder, men det er sommer. Oprydningen er næsten på plads og om et øjeblik kan jeg starte støvsugeren og færdiggøre forberedelserne til dette års sommerferie. Pauserne, ja dem bruger jeg ude på stien med næsen begravet i Moskuskatostens rigelige og fyldige blomsterstande…

Katost og lavendel

Livet er ikke nogen dum opfindelse.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Katost og Stjerneskærm
  5. juni 2008 at 20:37

  […] står på spring. Det er svært at se lige nu, at den ender med at være et af de kønneste indslag i haven om et øjeblik. Den blomstrer snart og står så i blomst omtrent frem til efteråret. Den er yndig […]

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » En rigtigt sommermorgen
  1. juli 2007 at 09:58

  […] staudebedet står Moskuskatost også tæt og rigeligt. Det er en fantastisk plante, for ikke nok med at den blomstrer, som fik den […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. juni 2007 at 08:49

  Skønt at du gider prøve, Steen. Jeg bli’r glad, hvis det lykkes. Hvis ikke, så prøvede vi da :-)

 • Avatar
  Reply
  Steen Brølling
  30. juni 2007 at 08:45

  Jeg skal se om jeg kan finde ud af at ta’ frø fra sån’ en fætter. Det har jeg aldrig lige prøvet før.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2007 at 19:07

  Åh… det ville jeg altså ELSKE, Mette :-)

 • Avatar
  Reply
  Mette
  29. juni 2007 at 19:02

  Jeg har lige præsis den katost, du søger. Så hvis det kikser med Steen, sender jeg gerne en lille portion fra det fynske land, når mine er klar om et par uger.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2007 at 18:40

  Den er helt og aldeles vidunderlig, Deborah – og god weekend til dig også :-)

 • Avatar
  Reply
  Deborah
  29. juni 2007 at 18:35

  Den er helt vidunderlig og meget fin sammen med lavendlen. Det viser sig, at det er den, jeg blev så betaget af, at jeg måtte tilbage for at fotografere. Så vidt jeg da kan se ihvertfald. Fint at jeg her kunne få at vide, hvad den hedder ;-) God weekend.

 • Reply
  Deborah’s » Blog-arkiv » Nåh, det var dét den hedder
  29. juni 2007 at 18:33

  […] fotografere den her idag, hedder Moskuskatos åbenbart, for jeg var lige på visit hos Liselotte, som også har den i sin have – selvfølgelig, var jeg lige ved at sige. Så blev jeg så klog, og det undre mig ikke det […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2007 at 16:00

  Lene, det er herligt at høre :-)

 • Avatar
  Reply
  Lene
  29. juni 2007 at 15:49

  Næh den opfindelse var godt fundet på :-)
  Gad vide om det så alligevel ikke er katosten jeg så på en gåtur, men hvor? Gravhøjen på vores motorcykeltur? Du sætter så mange finurlige tanker i sving Liselotte.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2007 at 15:28

  Jamen vi skal have samlet frø, Ella. Mange frø, som kan forvandles til de smukkeste planter – uha, som de skal være overalt, for de er da noget af det fineste, jeg længe har set :-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  29. juni 2007 at 15:25

  Jeg glemte rent at få aflæggere, men næste år må jeg be’ –
  De ville klæde min have. Ikke så meget som din gamle bondehave, med det røde hus, men alligevel …… ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. juni 2007 at 15:21

  Saml frø, Steen – jeg kommer og henter dem. Please?

 • Avatar
  Reply
  Steen Brølling
  29. juni 2007 at 15:19

  Jeg ved ikke om det er den, men jeg har i hvert fald en hvid katost, som snart går i stok. Og ja. Den er også pæn :)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)