13

Decembers traditioner er nærvær og samvær

Decembers traditioner er nærvær og samvær

Decembers traditioner er nærvær og samvær – hvad er dine?

December er obligatorisk, men heldigvis er der ingen tvang med hensyn til, hvad vi kommer i den. Nogle har masser af overskud og klipper og klistrer. Der bliver bagt, frembragt smukke og fantastiske dekorationer. Gaveindkøbene er velovervejede og ikke impulsive og alt for sene beslutninger og hele huset får en overhaling, inden vi rammer julen. Jeg elsker at kigge med fra sidelinjen, for sikke en energi og gode idéer kan jeg også sagtens få undervejs i den måned, der virkelig får sat gang i alverdens sysler ude i de små hjem.

Hos os er der ingen opskrift på december. Der er til gengæld en på julen, men den er så utrolig nem, at den aldrig nogensinde frembringer sved på panden, stressede, vågne nætter eller tidsnød. Den handler kun om nærvær. Den handler om at være sammen. Ikke andet.

Selvfølgelig har vi traditioner. Masser. De er bare sådan nemme at gå til og kræver ikke mange eller svære forberedelser. De er ikke bestemt af et bestemt repertoire af julesmåkager, den helt rigtige stjerne i toppen af træet eller en bestemt menu … og så dog. Maden er vist temmelig traditionel og der skal ikke rokkes for meget ved den gamle jul, når det kommer til netop den. Det ved Kenneth, som et år serverede dyreryg. Det gør han aldrig mere og så siger jeg ikke mere …

Jeg elsker december. Det har jeg altid gjort. Jeg elsker også at bage. koge, sylte og i det hele taget sørge for, at lagrene er fyldt op til de skønne juledage, men det har vist sig, at jeg fint lever med, at jeg måske ikke når det. At det går fint uden. At vi altid står med oceaner af overskud, når julen er forbi og jeg vist egentlig er nået til at synes, at det er en overflod, vi fint lever uden.

Vi skal nok nå at bage, Oline og jeg. Det har vi aftalt og vi hygger os med det. Jeg har også syltet og kogt kvædemarmelade, men det stopper der. Jeg går ikke i gang med yderligere. I stedet vil jeg lægge fokus på at være nærværende. Jeg vil bruge tid på at læse en god bog, strikke og tvangsindlægge familien til julefilm i massevis. Jeg vil drikke Kenneths fantastiske glögg og jeg vil nyde min julekaffe. Jeg vil i det hele taget være god ved mig, for at dæmpe stress og uro. Det lønner sig. Jeg ved det.

I dag fylder verdens bedste mor – hende har jeg jo, som vi alle ved – hele femoghalvfjerds år. Vi skal fejre hende. Det er også en af decembers traditioner og det er en af dem, vi aldrig fraviger. Vi glæder os.

You Might Also Like

13 Comments

 • Avatar
  Reply
  Sidsel
  8. december 2016 at 12:10

  Tillykke med din kære mor.
  December hader jeg. Jeg hader julen og farven rød. Det er barndomstraumer, det ved jeg. Jeg prøver at bekæmpe det med lyskæder og julethe og julefilm. Jeg har det bedst i Skagens Kirke kl 24 til midnatsgudstjenesten. Så falder der ro på og i mig.

 • Avatar
  Reply
  Fríða
  4. december 2016 at 21:29

  rigtig meget til lykke til og med din mor, du er heldig der har hende tæt på. og mht december er jeg helt enig, det vigtigste er bare at nyde og slappe godt af, og som årene går gider jeg mindre og mindre af det jeg förhen syntes var helt nödvændigt.
  kh.fra Island
  Frida

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. december 2016 at 12:16

   Vi har det vist på samme måde med den december og juleforberedelserne, Frida. Det går jo fint an med meget mindre og sikke man så kan nyde julemåneden :-)

 • Avatar
  Reply
  Signe
  4. december 2016 at 16:02

  Lyder vel nok dejligt. Alt sammen. Tillykke med jeres (bedste) mor, håber I har en dejlig dag :)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. december 2016 at 11:54

   Vi havde en skøn dag og hun blev fejret, som det passede sig :-)

 • Avatar
  Reply
  Tina Nymann
  4. december 2016 at 14:43

  Jeg har det som du, at jeg elsker de gode traditioner, men også sagtens kan leve uden, når tiden kræver det:-)
  Vi fejrer jo julen i spanien og det betyder helt anderlede jul, men ikke mindre hyggelig:-)
  Måske skal jeg indføje småkage-bagning denne her jul – kunne være hyggeligt for de af vores børn som besøger os i december, ikke?

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   5. december 2016 at 11:53

   Jul i Spanien må blive en anderledes oplevelse, men jeg er sikker på, at den sagtens står mål med den danske :-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  4. december 2016 at 13:48

  Hjertelig tillykke med din mor, ønsker jer en dejig dag, nøjagtig som I gerne vil have den. Samt en dejlig december med tid til nærvær, omsorg, hygge, gløg og alt det andet.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   4. december 2016 at 14:34

   Vi vil gøre vores allerbedste for at få netop det :-)

 • Avatar
  Reply
  Jeanette Renting
  4. december 2016 at 12:46

  Tillykke med din mor. Ha’ en fin dag sammen med familien.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   4. december 2016 at 14:33

   Tak skal du have, Jeanette :-)

 • Avatar
  Reply
  Randi
  4. december 2016 at 12:08

  Jeg hylder også en vis fleksibilitet i forhold til julen. Det er fint med traditioner, men de må helst ikke blive en sur pligt for nogen. Nogle år har jeg energi til flere forberedelser – andre gange orker jeg ikke så meget. Det bliver, som det bliver, og det vigtigste er samværet med familien.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   4. december 2016 at 14:32

   Det vigtigste først – og så overlever vi sagtens, at der ikke er mange forskellige småkager, hjemmelavet konfekt og alt det andet, som jeg elskede at lave engang. Jeg ved, at vi får en vidunderlig jul alligevel :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)