61

Kardemommeboller

De første er lige taget ud af ovnen og stillet til afkøling. Her dufter af fødselsdag og heldigvis er der overskud, så vi kan smage dem, når de er til at sætte tænderne i for varme.

Kardemommeboller

De dufter lifligt og er verdens nemmeste boller, som altid bliver vellykkede. Store og luftige byder de smør, ost og syltetøj velkommen.

Hemmeligheden er, at lade dem hæve. Længe. Mindst en halv time mellem hver håndspålæggelse. Så bliver de fantastiske.

Opskriften stammer helt tilbage fra min tid i skolekøkkenet oppe på Vejgård Østre Skole, så den er gammel og gennemtestet. Den har endnu aldrig svigtet mig og bollerne er blevet en fast ingrediens på vores fødselsdagsbord. De kan anbefales.

KardemommebolleKardemommeboller

(8 stk)

30 g smør

1 dl mælk

2 spsk sukker

25 g gær

1 æg

ca 4 dl mel

1½ tsk kardemomme

Smelt smør i en gryde og hæld mælken ved. Lad det få stuetemperatur og rør så gæren ud i væsken. Sukker og æg kommes i og til sidst kommer du mel i, så dejen slipper fingrene, men endelig ikke er for tør.

Lad dejen hæve mindst en ½ time under et fugtigt klæde. Ælt den igennem på køkkenbordet og form den til boller, som sættes på bagepladen. Lad dem efterhæve mindst en ½ time under det fugtige klæde inden du pensler dem med en blanding af æg og lidt mælk. Bag dem 10 minutter ved 200 grader, vent til de kun er lune og sæt så tænderne i den ultimative søde bolle.

Varier dejen med henholdvis vanille eller kardemomme. Vi foretrækker kardemommen herhjemme og jeg strør med lind hånd, men vil tro, at 1-1½ tsk kardemomme rækker til ovenstående portion.