10

F R E D A G S L I S T E N

Fredagslisten er en rigtig fin lejlighed til at reflektere over, hvad en smule af den forgangne uges tid er gået til og med. Jeg bliver opmærksom på, hvis jeg har været særligt optaget af noget, men jeg opdager også, at jeg faktisk fylder rigtigt mange sjove ting i ugerne, uden jeg egentlig er bevidst om det. Det er jo kun en brøkdel af min uge, jeg lister op her og kun den del, jeg tænker enten er sjov eller inspirerende.

En fredagsliste som min er subjektiv og derfor kan du sagtens tænke, at det er virkelig kedeligt eller slet ikke det mindste inspirerende. Så springer du bare over, for vi hverken kan eller skal have samme smag. Tænk hvis vi havde det. Så ville der ikke findes akrylgarn, sokker i sandaler, trøfler eller Rollerball-penne og sikke en skam det ville være, for dem, der elsker netop de ting.

I denne uge har jeg genopdaget min smukke, tunge og aldrig nogensinde kedelige fødselsdagsgave; bogen Before they pass away. Jeg nyder bogen med jævne mellemrum og jeg bliver aldrig træt af at fascineres over de utroligt forskelligartede liv, vi mennesker lever.

Bogen er kæmpestor og kræver en del plads, så jeg rydder spisebordet, inden jeg lægger den til rette og sætter mig foran den og begynder at bladre. Billederne er smukke og hver især giver de mig en særlig oplevelse. Jeg opdager nye ting hver eneste gang, jeg åbner bogen. Nye detaljer folder sig ud for mine øjne, landskaber synes at forandre sig fra gang til gang og jeg får ind imellem skubbet til min udlængsel i selskab med bogen, men jeg ved godt, at disse landskaber og de mennesker, som lever i dem, er der ikke stor sandsynlighed for, at jeg ser ud over mit trygge kig ind i dem fra kanten af køkkenbordet på en stille søndag.

Måske får jeg endnu en stille søndag, hvor jeg kan rydde bordet og tage bogen frem, for at drømme mig væk til fjerne egne af kloden. Jeg gider godt, men lad os i første omgang komme i gang med F R E D A G S L I S T E N.

  1. Jeg læser om hår – Indtil Rwanda blev koloniseret, var der tradition for at pynte sig med en særlig form for klipning, der kaldes Amasunzu. Jeg fascineres altid af traditioner og deraf opstået kulturer og jeg vil gerne lære om og ikke mindst prøve at forstå. Nogle ting ligger så fjernt fra min moral eller mine værdier i det hele taget, at jeg aldrig kommer til at bifalde dem, men det handler for mig ikke om at bifalde eller fordømme, men mere om at forstå baggrunden for, hvorfor nogle traditioner opstår og hvilken betydning de har for et givent folk. Filmen jeg linker til giver dig en chance for at høre lidt om traditionen Amasunzu og så synes jeg, at fortælleren er skøn.
  2. Jeg gentager mig selv – Marimekkos spring/summer 2017 collection introducerer fem ikoniske kjoler fra 60’erne og 70’erne og de er ganske enkelt vidunderlige, hvis du spørger mig. Du kan tage et nostalgisk kig ind i Marimekkos nye kollektion lige her. Jeg stemmer klart for Liidokki i Kirjo printet. Kjolen er designet af Pentti Rinta i 1974 og så absolut min favorit.
  3. Jeg fascineres af skønheden på nogle af de russiske Metro-stationer. David Burden har fotograferet stationerne i 2014-15 og det er der kommet en fascinerende samling billeder ud af. Han skriver selv om projektet: “The Russian Metro is a lesson in Russia’s history and architecture.   As you make your way through the system, the history of the city’s past eighty years manifests itself before your eyes. The stations range in design, from palatial baroque marble and granite structures to modern iron and glass, revealing the aeshetics ideals , hopes and failures of communist Russia“. Jeg tænker, at det må være verdens smukkeste metro-stationer og jeg tror ikke, at vores pendant i København kommer til at stå mål med skønheden på disse gamle stationer, men jeg kunne da blive overrasket.
  4. Jeg er vild med disse søde indpakningsidéer til børnefødselsdage eller barnlige sjæle :-)
  5. Jeg drømmer ofte om at besøge min gode ven, Jeff. Han bor i Greenville, Alabama og jeg vil så utroligt gerne over og hilse på ham og hele hans familie. Vi har kendt hinanden i mere end 15 år, men har aldrig mødt hinanden IRL. Vi taler i telefon og vi taler selvfølgelig også med hinanden via Messenger, men det er jo ikke det samme som at mødes i virkeligheden. Vi taler og taler om det her og vi får aldrig rigtigt gjort noget ved det, for jeg tør ikke tage flyveturen og Jeff har ikke råd, ejer intet pas og så skete det forfærdelige, at han pludselig blev alvorligt syg for et års tid siden. Alligevel drømmer jeg. Jeg drømmer om at tage derover og overraske Jeff og familien. Jeg drømmer mig til Greenville med denne lille, fine film – det er jo næsten som at være der selv.
  6. Hvis jeg er så heldig, at jeg engang kommer til sydstaterne, kunne jeg tænke mig også at finde tid til et ophold på The Dwell Hotel, som emmer af luksus og hvem gider ikke sige, at de har boet i Chattanooga, Tennessee? Jeg gider i hvert fald godt :-)

Indtil weekenden rammer, sidder jeg på kontoret i Garnudsalg. Jeg har travlt som i rigtigt travlt. Jeg har en alenlang liste af ting, jeg skal have styr på. Bøger skal lægges til salg i netbutikken. Skilte skal fremstilles. Fotos skal tages og så er der alle de ting, som falder ind på mit skrivebord i løbet af en ganske almindelig fredag i marts. Jeg bliver ikke arbejdsløs foreløbig og det er jeg faktisk mere end almindelig glad for.

Kan du have en rigtig god start på weekenden, når den rammer dig :-)

 

- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.

Du vil sikkert også kunne lide